Politiek
12 aug 2022, 19:12
De huurprijzen blijven stijgen, je boodschappen worden steeds duurder en tanken kost nog steeds een rib uit je lijf. Als klapper op de spreekwoordelijke vuurpijl trekken meerdere organisaties, waaronder energiebedrijven en het Nibud, nu aan de bel: één op de drie Nederlandse huishoudens komen in zware financiële problemen door de stijgende energieprijzen. Wat gaat de overheid doen? Niks. In ieder geval niet voor 2023.
In Duitsland doen ze dat heel anders. Bondskanselier Olaf Scholz gaf donderdag een toespraak waarin hij letterlijk zei: "you'll never walk alone." Hij belooft iedere Duitse burger te helpen, onder andere door een steunpakket van duizenden euro's en een verlaging van de energiebelasting. Hoewel Kamerleden Van der Plas (BBB) en Wilders (PVV) een spoeddebat aanvroegen om het te hebben over de lage koopkracht, is dat afgewezen.
Meerdere energie-experts roepen op vrijdag in De Telegraaf op om de gaskraan in Groningen weer verder te openen. Deels omdat de overheid dat meer geld opbrengt, waarmee Groningers gecompenseerd kunnen worden. "Ook kan met het extra geld de energierekening van alle Nederlanders worden verlaagd en de energietransitie worden gestimuleerd", zegt Ben Woldring van Gaslicht.nl tegen de krant.
Econoom Cor Molenaar is het met hen eens. "Daarbij is het logisch dat de overheid de energieprijzen zelf kan bepalen als ze het gas niet hoeven te importeren", zegt hij. Echter, Staatssecretaris Vijlbrief zei op 2 juni al dat het verder opendraaien van de Groningse gaskraan niks zal betekenen voor de energieprijzen. "De gasprijs is een wereldgasprijs", zei hij toen. "En het is onveilig om gas te winnen in Groningen. Daar kan geen geld tegenop."
Wat veruit het meeste zal helpen, volgens Molenaar, is het verlagen van de energiebelasting. "Nu gaat meer dan de helft van wat je aan gas betaalt, naar de overheid. Meer dan de helft", zegt hij. Het kabinet verlaagde eerder al de energiebelasting naar negen procent, met weinig effect. "Omdat dat niet genoeg was", legt Molenaar uit. "Dat zou eigenlijk nul procent moeten zijn."
"Als je huis in brand staat, ga je er ook niet bij staan kijken. Dan ga je blussen", zegt Molenaar. "Ons huis staat nu in brand. En ze doen helemaal niks." Molenaar is er ook voor om een soort Outbreak Management Team te hebben voor de energiecrisis en de koopkracht. "Dat moet bestaan uit medewerkers en bedrijven en ondernemers. Niet de CEO van Shell, maar ondernemers die zelf de pijn voelen. Zij moeten het kabinet adviseren op basis van cijfers van het CBS. Net zoals bij de coronacrisis."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.