Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte roept VN-landen op om zich achter Oekraïne te scharen: 'Poetins oorlog moet gestopt worden'

Rutte roept VN-landen op om zich achter Oekraïne te scharen: 'Poetins oorlog moet gestopt worden'

Politiek

23 sep 2022, 20:14

De wereld moet zich vierkant achter Oekraïne scharen. Die oproep deed premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij riep de landen op om "standvastig te zijn tot vrede, vrijheid en de territoriale integriteit van Oekraïne volledig zijn hersteld".

Ook haalde Rutte uit naar de Russische president Vladimir Poetin en zijn "gevaarlijke wereldbeeld". Poetins "agressieoorlog moet worden gestopt". Dit gaat over onze gemeenschappelijke toekomst, zei hij. "We moeten de grondbeginselen van het VN-Handvest handhaven."

Het kabinet maakt zich zorgen over de steun voor de Russische zienswijze over de oorlog in onder meer Afrika. Moskou probeert steun te verwerven. Onlangs nog bracht de Russische minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan een aantal Afrikaanse landen. Maar Rusland is verantwoordelijk voor de honger die door de oorlog ontstaat, benadrukte Rutte.

Mobilisatie

Poetin kondigde eerder deze week een gedeeltelijke mobilisatie af en referenda in bezet gebied in Oekraïne. Rutte omschreef deze stappen van Poetin als "een teken van paniek, een teken van zwakte. Hij is zijn eigen ondoordachte oorlog aan het verliezen, en hij weet het".

Tekst gaat verder onder de video:

Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie van Rusland aan
0:44
Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie van Rusland aan

Rutte sprak ook over het lijden van de Russische bevolking door de agressie tegen het buurland. Russen moeten tegen hun wil het leger in, aldus de premier. "We staan standvastig achter hen in Rusland die zich verzetten tegen de oorlog." Zij verlangen volgens hem naar vrede en rechtvaardigheid.

Klimaatverandering

Het andere thema in de toespraak van de premier was klimaatverandering. De aanpak daarvan is door de Russische invasie in Oekraïne volgens de minister-president alleen maar urgenter geworden. Het is een extra argument om nog sneller een einde te maken aan het tijdperk van de fossiele brandstof, zei hij.

Rutte wees erop dat het Koninkrijk de gevolgen van klimaatverandering al merkt. In Nederland met zware regenval en droogte, in de Caribische delen met zwaardere orkanen en een stijgende zeespiegel. Nederland is volgend jaar samen met Tadzjikistan gastheer van een grote VN Water Conferentie in New York.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.