Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte reageert op gedeeltelijke mobilisatie Rusland: 'Poetin lijkt in paniek'

Rutte reageert op gedeeltelijke mobilisatie Rusland: 'Poetin lijkt in paniek'

Politiek

21 sep 2022, 10:32

Premier Mark Rutte is niet onder de indruk van de uitspraken van Vladimir Poetin die een gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd. Bij Poetin heerst "volgens mij paniek", zei Rutte. "Je ziet natuurlijk dat Oekraïne tegen de Russische agressie met succes begint op te treden met Westerse steun."

Hij denkt niet dat het gevaar vanuit Rusland is toegenomen. "Het is ook niet in het belang van Rusland om rare dingen te doen. Dan hebben ze ook een heel groot probleem."

"Het laat ons redelijk Siberisch, om in Russische termen te blijven", zei Rutte over de uitspraken van Poetin. "Maar feit is wel dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. Het is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven, we moeten Oekraïne blijven steunen."

'Enige rust op zijn plek'

Rutte is ook niet onder de indruk van de Russische retoriek dat de oorlog in Oekraïne mogelijk uitmondt in het gebruik van nucleaire wapens. Dat is volgens hem "ook een soort retoriek dat we vaker gehoord hebben". De premier vindt dat "enige rust" op zijn plek is.

De minister-president deed zijn uitspraken voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het parlement debatteert over de plannen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd op Prinsjesdag.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.