Politiek
13 nov 2019, 10:59
Premier Mark Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen "een rotmaatregel", maar de regel is volgens hem nodig. Volgens hem "voorkomt dit dat Nederland op slot gaat" en er banen verloren gaan. Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 uur en 6.00 blijft de snelheidslimiet zoals hij nu is. "Niemand vindt het leuk", zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130. Wanneer de maatregel ingaat, is nog niet bekend. https://twitter.com/MinIenW/status/1194554307472961536 Lees ook: Snelheden gaan op alle snelwegen terug naar 100 km per uur Door de verlaging worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Het idee is dat er zo weer ruimte ontstaat voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet "droge voeten" garanderen. In de bouwsector wordt nog niet echt enthousiast gereageerd op de gepresenteerde maatregelen. "We zijn er op zich tevreden mee, maar het moet nog wel blijken wat er precies terechtkomt van een oplossing voor de lange termijn", zegt een woordvoerder van NVB, de branchevereniging van bouwondernemers en projectontwikkelaars. Ook CUMELA, de vereniging voor groen- en grondbedrijven, moet het allemaal nog zien. "Het gaat nu nog helemaal niet over de kleinere infrastructurele projecten die zo belangrijk zijn voor veel bedrijven. De dreiging van het verlies van banen is dus nog niet geweken."
"Ik vind het verschrikkelijk als VVD'er. Maar banen gaan boven snelheid", zegt Rutte over de snelheidsverlaging. "Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken." Hij noemt de stikstofproblematiek "ingewikkeld en veelomvattend" en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. "We kunnen niet meer op de pof leven." Volgens Rutte heeft het kabinet "alles gedaan dat het moest doen" en ging het niet sneller. De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het kabinet geeft prioriteit aan woningbouw en wegenaanleg. Maar ook boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit. Lees ook: Mark Rutte babbelt met boeren over stikstofproblemen op Catshuis
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.