Politiek

Mark Rutte babbelt met boeren over stikstofproblemen op Catshuis

Boze boeren en boerinnen gaan woensdagochtend naar het Catshuis in Den Haag. Ingrid de Sain van Agractie Nederland verwacht daar rond 11.00 uur ongeveer driehonderd actievoerders en zeker 120 trekkers. Op het Catshuis praat premier Mark Rutte vanaf 11.30 uur met boeren over de stikstofproblemen.

De boeren waren eerst niet toegestaan, maar zijn nu alsnog welkom. Sommige landbouwers uit Zuid-Holland komen met de trekker naar Den Haag. Van verder weg komen ze met auto’s. “We willen gewone burgers niet onnodig dwarszitten, maar we strijden voor ons voortbestaan,” aldus De Sain. “Dat is toch wat anders dan een loonsverhoging.”

Lees ook: Snelheden gaan op alle snelwegen terug naar 100 km per uur

Voor veel boeren zal er echter geen plek zijn in het Catshuis. Ingrid de Sain van Agractie denkt dat het een haastige actie was van Rutte om toe te stemmen om paar boeren alsnog aan te laten schuiven. Verder zijn ook vertegenwoordigers van LTO, Farmers Defence Force en Agractie Nederland welkom.

Agractie Nederland was medeorganisator van de protestacties half oktober op het Haagse Malieveld.

Vragen stikstofproblemen

Het aantal vragen over stikstof bij uitvoeringsorganisatie BIJ12 is de afgelopen maand ruim verveertienvoudigd. Toen werd de helpdesk Stikstof en Natura 2000 geopend voor ondernemers, particulieren en boeren met vragen over stikstofproblemen, meldt BNR.

Normaal gesproken krijgt BIJ12 zo’n 35 vragen per maand te verwerken, voornamelijk van overheidsinstanties. Sinds de helpdesk Stikstof en Natura 2000 op 14 oktober werd opengesteld voor iedereen met stikstofproblemen, kwamen al 521 vragen binnen, 308 schriftelijk en 213 telefonisch, blijkt uit navraag door BNR bij BIJ12.

Lees ook: Boeren opnieuw in protest tegen stikstofbeleid, provinciehuis Haarlem geblokkeerd

ANP/Redactie