Politiek

Boeren opnieuw in protest tegen stikstofbeleid, provinciehuis Haarlem geblokkeerd

Voor de deur van het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem hebben zo’n tweehonderd boeren zich maandag verzameld. Ze protesteren tegen het stikstofbeleid van de provincie.

“Op dit moment gaat het over de beleidsregels die de provincie bovenop de landelijke regels heeft gezet”, legt melkveehouder Jack Rijlaarsdam uit.┬áIn het provinciehuis wordt maandag gedebatteerd over de stikstofregels. “Dit is eigenlijk een van de laatste mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de politiek, provinciaal gezien.”

Motie

Het CDA gaat maandag een motie indienen, waarvan de inhoud nog niet bekend is. Toch roepen de boeren Statenleden nu al op om de motie te steunen. “Met die motie kunnen we misschien nog wat bijsturen op de beleidsregels,” zegt Rijlaarsdam.

Drukte op de wegen

De colonne trekkers leidde maandagochtend tot files en vertragingen op de wegen richting Haarlem. Vooral op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen was het druk. Ook op de A7 richting Purmerend zorgden de landbouwvoertuigen voor oponthoud.

De boeren willen een petitie aanbieden tegen het stikstofbeleid van de provincie. Ze kunnen rekenen op steun van hun Friese collega’s, waar vorige maand na felle protesten de stikstofregels van tafel werden geveegd. Eerder protesteerden de boeren ook al in Haarlem, maar volgens de organisatie is er toen onvoldoende bereikt.