Politiek
2 apr 2023, 10:34
De provincies en de landelijke politiek staan recht tegenover elkaar in het stikstofdossier. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond na het crisisoverleg in het kabinet dat ze het terugbrengen van de stikstofuitstoot gaan versnellen en dat de provincies daarbij aan zet zijn. Maar die provincies stellen op hun beurt dat ze met handen en voeten gebonden zijn.
Mirjam Sterk, gedeputeerde namens het CDA in Utrecht, wil dolgraag aan de slag, zegt ze tegen Nieuwsuur. "Maar de instrumenten om plannen te maken met boeren, hebben we niet." Piekbelasters? "We weten nog niet wie dat zijn." Boerderijen verplaatsen? "Nog geen regelingen voor." Innovaties? "Niet duidelijk of die stand houden bij de rechter." 'Versnellen', zoals premier Rutte eerder beloofde, is wat Sterk betreft geen haalbare kaart.
Premier Rutte kwam vrijdagavond na dagenlang onderhandelen met enkele mededelingen, waaronder dat het kabinet het terugbrengen van de stikstofuitstoot gaan versnellen, maar aan de andere kant lijkt niet de 'versnellingsknop', maar de 'pauzeknop' te worden ingedrukt.
Bekijk zijn uitleg hieronder:
Het CDA wil nu niet opnieuw kijken naar de stikstofafspraken, maar wil wachten wat er gebeurt in de provincies, waar de nieuwe colleges straks ook stikstofplannen moeten maken. De bal ligt wat het kabinet betreft bij de provincies.
"CDA wil heel graag het regeerakkoord over stikstof openbreken, maar dan valt het kabinet uiteen. Dus wat ze nu als compromis hebben gedaan, is dat ze het naar voren schuiven. Het is bijna uitstel van executie", zei politiek verslaggeefster van Hart van Nederland Merel Ek eerder in het SBS-programma Vandaag Inside. "Ze hopen dat de provincies problemen wegnemen en de angel eruit trekken. Rutte noemt dat geen vertragingsknop, maar daar lijkt het wel op."
In de provinciehuizen heerst ondertussen grote verwarring, blijkt uit rondgang van Nieuwsuur. Premier Rutte stelde zaterdag dat de provincies "alle kaders hebben die ze nodig hebben". Dat ziet Sterk heel anders, en met haar veel provinciebestuurders. "Ja, duidelijk is hoeveel stikstof we moeten reduceren", zegt ze. "Maar zeggen dat wij al aan de slag kunnen, dat klopt gewoon feitelijk niet."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.