Terug

Volg Hart van Nederland

Conclusie na uren vergaderen: kabinet gaat reduceren stikstof versnellen

Verkiezingen

31 mrt 2023, 20:01

Na urenlang overleg heeft het kabinet een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Het kabinet heeft afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat maakte premier Rutte vrijdagavond bekend in een persconferentie.

Die versnelling is de komende tijd waarschijnlijk nog niet te zien. Het CDA wil namelijk niet nu opnieuw kijken naar de stikstofafspraken. Eerst willen ze wachten wat er gebeurt in de provincies waar de nieuwe colleges straks ook stikstofplannen moeten maken. Daarom worden de komende tijd geen grote besluiten over het stikstofbeleid genomen.

De vergadering duurde vrijdag een stuk langer dan verwacht. De partijen CDA en D66 staan in de stifstofkwestie lijnrecht tegenover elkaar. "Het is geen crisis geweest, maar het waren wel stevige gesprekken", zei Rutte tijdens een persconferentie over de vergadering.

Versnellingsknop

Met het indrukken van "de versnellingsknop" wil het kabinet er ook voor zorgen dat er weer perspectief komt voor boeren, dat er een oplossing komt voor de zogeheten PAS-melders, "maar ook dat er perspectief komt voor natuur, wegen en huizenbouw", zei Rutte. PAS-melders zijn met name boeren die onder het oude stikstofbeleid geen vergunning nodig hadden, maar na een uitspraak van de Raad van State in 2019 toch vergunningplichtig zijn.

Dit heeft BBB-leider Caroline van der Plas te zeggen over de versnelling:

Caroline van der Plas reageert op nieuws over stikstofcompromis
0:39
Caroline van der Plas reageert op nieuws over stikstofcompromis

Totale chaos

Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet heeft afgegeven. Premier "Enerzijds de pauzeknop, anderzijds versnellen. De pauzeknop lijkt ons meer dan logisch, om in de provincies te komen tot beleid mét draagvlak op het platteland en onder boeren", aldus Agractie in een verklaring. "Zonder dwang en beperkingen op landbouwgrond."

Concreet werd Rutte niet. Ook is niet duidelijk wanneer er opnieuw onderhandeld zal worden over de stikstofparagraaf van het coalitieakkoord. Dat kan nog wel paar maanden duren. "We zien wel wat er uitkomt", zei Rutte. Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag zei "kennis te hebben genomen" van de wens van het CDA.

Derde overleg

De top van het kabinet overlegde al twee keer deze week hoe het moet omgaan met de grote verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). In de coalitie zijn grote spanningen over onder meer stikstof en het jaartal wanneer de doelen gehaald moeten zijn.

Vooral tussen het CDA en D66 lijkt het daarover te knetteren. Het CDA is electoraal veel kwijtgeraakt aan de BBB en heeft moeite met al te streng stikstofbeleid. D66 wil juist vaart maken, en sprak zich eerder uit voor versnelling. Ook zou gedwongen uitkoop volgens D66 eerder aan de orde kunnen zijn.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.