Politiek
21 feb 2020, 18:35
De politiek in Den Haag richt zich te veel op de Randstad, vinden de mensen die daarbuiten wonen. Uit onderzoek van Wat Vindt Nederland blijkt dat de meeste Zeeuwen, Groningers, Limburgers en Drenten zich achtergesteld voelen. De politici die wij spraken, begrijpen dat gevoel. "Ik hoor die geluiden ook", zegt minister Knops van Binnenlandse Zaken, die in het Limburgse Horst woon. "Ons regeringscentrum ligt, vanuit Limburg bezien, aan de rand van Nederland. Ik ben zelf ook twee uur onderweg naar Den Haag. Die afstand vertaalt zich vaak ook in het gevoel dat mensen hebben." Dat beeld is duidelijk terug te zien in het onderzoek van Wat Vindt Nederland. In de provincies die het verst van de Randstad liggen, voelen mensen zich het minst gehoord. Dat geldt vooral voor inwoners van Zeeland (92 procent), Groningen (89 procent) en Limburg (65 procent). Lees ook: Zeeuwen voelen zich achtergesteld door politiek, gevoel leeft ook in andere provincies Aan de andere kant voelen mensen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zich vaak wel vertegenwoordigd. De ministers Koolmees van Sociale Zaken en Bruins voor Medische Zorg wonen, net als veel andere bewindspersonen, ook in de Randstad.
In het politieke debat gaat het vaak over de westelijke provincies, erkent minister Koolmees van Sociale Zaken. Het kabinet doet wel veel om mensen uit andere regio's te horen, zegt hij. "Ik kom uit Rotterdam, maar ik praat door het hele land met mensen. Het is echt niet zo dat bepaalde provincies bewust worden achtergesteld." Hij begrijpt waar het gevoel vandaan komt. "In Groningen speelt natuurlijk de discussie over de gaswinning, de schade en het feit dat het heel lang duurt voordat dat hersteld is. In Limburg voelen ze zich sinds de sluiting van de mijnen ver verwijderd van de rest van het land. En wat er in Zeeland speelt, hebben we gisteren gezien." Het kabinet is daar druk mee bezig, zegt Koolmees. "Zo wordt gekeken naar compensatie voor de Zeeuwen voor het mislopen van de kazerne. Of het versterken van huizen in het bevingsgebied."
Minister Bruins voor Medische Zorg zegt dat hij vooral vanwege zijn werk in Scheveningen woont. "Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te lopen, dus dat blijf ik ook zeker doen." Maar ook hij herkent het gevoel van inwoners uit andere provincies. "Dat zie ik ook in Drenthe, een provincie waar ik graag kom." Volgens de ministers wil het kabinet ervoor zorgen dat de bereikbaarheid en werkgelegenheid in de regio goed zijn. Bruins vindt het daarnaast vooral belangrijk dat politici zich door het hele land laten zien. "We moeten zorgen dat we er zijn."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.