Politiek

Zeeuwen voelen zich achtergesteld door politiek, gevoel leeft ook in andere provincies

Nederlandse mariniers willen niet naar Zeeland en dus verhuist, na lang gesteggel, de marinierskazerne niet naar Vlissingen, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Het afblazen van de verhuizing naar Zeeland staat symbool voor een breder sentiment: ‘de provincie’ voelt zich achtergesteld door de landelijke politiek.

Acht jaar geleden werd door het toenmalige kabinet besloten dat de marinierskazerne van het Utrechtse Doorn naar Vlissingen zou verplaatsen. Maar hoe dichterbij de verhuizing kwam, hoe meer militairen hun baan opzegden. Zeeland zou voor hen te ver zijn van familie en vrienden.

Zeeuwen boos

Die leegloop was volgens staatssecretaris Barbara Visser de voornaamste reden om uit te wijken naar Nieuw Milligen. Tot grote onvrede van de Zeeuwen, die al jarenlang rekenden op de komst van zo’n 1800 mariniers en hun families. Ook hebben de Zeeuwen al tientallen miljoen geïnvesteerd in het plan.

Lees ook: Boze Zeeuwen gaan verhaal halen bij politiek Den Haag

Bovendien was de marinierskazerne volgens Zeeuwse bestuurders al bedoeld als compensatie voor het vertrek van rijksdiensten uit de regio. ”Wij Zeeuwen, en de Vlissingers in het bijzonder, zijn woest omdat we vreselijk besodemieterd zijn”, zegt wethouder Albert Vader van Vlissingen tegen Hart van Nederland.

‘Onze provincie wordt achtergesteld’

Onderzoek van Wat Vindt Nederland? bevestigt zijn woorden. Maar liefst 86 procent van de Zeeuwen vindt dat hun provincie door de landelijke politiek wordt achtergesteld. Van de Zeeuwen vindt 81 procent dat staatssecretaris Visser moet opstappen vanwege het ‘geblunder’.

Dat politiek Den Haag zich teveel focust op de Randstad, is niet alleen de overtuiging van de Zeeuwen. Ook de meeste Groningers (89 procent), Limburgers (65), Drenten (64), Overijsselaren (58) en Friezen (51) voelen zich achtergesteld.

Als mensen in de provincie zich achtergesteld voelen is dat helemaal terecht, dat zegt Bettina Bock van de Universiteit Wageningen. Politiek Den Haag lijkt het belang van de provincies vaak te vergeten.

Mensen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht voelen zich het meest gehoord door de politiek.