Terug

Volg Hart van Nederland

Alle 17-jarige meisjes krijgen brief over dienstplicht: 'Meiden, kom bij Defensie'

Alle 17-jarige meisjes krijgen brief over dienstplicht: 'Meiden, kom bij Defensie'

Politiek

20 okt 2020, 11:46

Ruim 100.000 17-jarige meisjes hebben een brief gekregen waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. In totaal zijn er 212.000 brieven verstuurd, zowel naar jongens en meisjes, laat het ministerie van Defensie weten. Eerder kregen alleen jongens de brief over de dienstplicht. Vanaf dit jaar geldt de dienstplicht ook voor vrouwen en dus krijgen ook meisjes een brief. "Meiden en jongens in dit land hebben gelijke rechten en gelijke plichten", zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een video op Twitter. (Tekst gaat verder onder tweet) https://twitter.com/MinBijleveld/status/1318413486389661696

Dienstplicht opgeschort, niet afgeschaft

In tegenstelling tot veel mensen denken, is de militaire dienstplicht in Nederland niet afgeschaft. Wel is de opkomstplicht sinds 1997 officieel opgeschort. "Maar als de veiligheid van Nederland ooit weer ernstig wordt bedreigd, dan kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten", aldus Bijleveld. Lees ook: 'Defensie moet geholpen worden door militairen buiten Europa' Wel hoopt de minister met deze brief meer belangstelling voor Defensie te wekken bij jonge vrouwen. Momenteel is ongeveer 10 procent van de militairen vrouw. "Dat is veel te weinig", vindt de bewindsvrouw. Ze roept daarom "alle meiden in Nederland" op om eens serieus te kijken naar een baan in het leger.

Gelijke behandeling

In januari 2018 stemde de Tweede Kamer bijna unaniem in met de invoering van de militaire dienstplicht voor vrouwen. Alleen de SGP was destijds tegen. "Welk probleem lossen we hier eigenlijk mee op?", vroeg Kamerlid Roelof Bisschop zich toen af. Lees ook: Enige vrouwelijke marinier in spe moet opleiding door blessure afbreken Tot dan toe wilde het ministerie van Defensie vrouwen ontzien, omdat zij een achterstand op de arbeidsmarkt zouden hebben. Maar omdat vrouwen inmiddels vrijwel even hoog zijn opgeleid als mannen, moest gelijke behandeling zwaarder wegen, vond toenmalig minister Jeanine Hennis-Plasschaert. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.