Politiek
18 juli 2022, 22:47
Premier Mark Rutte ging maandag in gesprek met ontevreden boeren uit Limburg. Rutte ging in de provincie langs bij een veehouder in de gemeente Leudal, tussen Weert en Roermond. "Ik denk niet dat we dichter tot elkaar zijn gekomen, maar informatief zijn deze gesprekken wel."
Rutte kreeg de afgelopen weken het verwijt onzichtbaar te zijn tijdens de grote boerenacties door het hele land. Zelf zegt hij dat deze gesprekken niet alleen voor de bühne zijn, "ze gaan daadwerkelijk wel ergens over."
Maar bij de boeren staat de premier al met 2-0 achter. "Ze staan niet in de praktijk", zegt boer Thieu Bongers over politici in Den Haag. "Ze hebben geen kennis van zaken uit de praktijk", voegt zijn vrouw daaraan toe. Rutte kwam op de veehouderij van Bongers praten met verschillende boeren uit de regio. Volgens collega-melkveehouder Leon Lacroix is van een papieren werkelijkheid niet eens sprake in Den Haag: "Dat ís tenminste nog een werkelijkheid".
Een bezorgde Rutte begrijpt 'totaal' dat er een kloof wordt gevoeld. Maar waar dat aan ligt "kan ik zo snel niet analyseren", aldus de premier. "Het belangrijkste is dat die gesprekken nu op gang zijn en dat we blijven praten."
Naast de kloof ziet Rutte ook kansen. "Mensen zijn zeer bezorgd, maar we hebben heel lang gepraat en als je eenmaal praat kun je het ook over de mogelijke oplossingen hebben", begint Rutte. "Dat gesprek moet binnenkort wel op een grotere schaal gaan plaatsvinden."
Maar volgens de boeren valt er niet veel te praten zolang Den Haag vast blijft houden aan de stikstofdoelen. "Die doelen zijn noodzakelijk, als we die niet samen gaan halen met de boeren, de bouwsector, de scheepsvaart, de luchthavens en andere industrie hebben we een groot probleem."
Volgens Rutte komen anders processen zoals het bouwen van woningen of het onderhoud aan de snel- en N-wegen in het geding en kan het zijn dat die projecten stilgelegd moeten worden. "Dan kunnen we ook niet verder bouwen in Nederland. Die uitstoot moet dan ook omlaag." Wel ziet Rutte kansen om een boerensector op te zetten die in de toekomst verder kan. "Met genoeg geld, denkkracht en creativiteit is er wel een oplossing in mijn ogen." Ook is Rutte achter de schermen bezig om de boeren toch aan tafel te krijgen met bemiddelaar Johan Remkes.
Thieu Bongers, ook gemeenteraadslid van het CDA, sprak van een "positief gesprek, maar wat ermee gaat gebeuren is de vraag". Karin Bongers noemde het "fijn" dat ze haar frustraties kon uiten tegenover de minister-president. Thieu vindt dat het kabinet het stikstofprobleem over de boeren heeft "uitgestort", terwijl hij graag deel van de oplossing had willen zijn.
De boeren waren onder meer ontstemd over de stikstofkaart, waarop per gebied staat met welke hoeveelheid de stikstof omlaag zou moeten. Provincies krijgen een jaar de tijd om dit in te vullen, en krijgen ruimte van Den Haag. Maar veel boeren met een boerderij in gebieden met een hoog verminderingsdoel, vrezen door die stikstofkaart voor hun toekomst.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.