Terug

Volg Hart van Nederland

'Kabinet neemt adviezen over uit snoeihard rapport rondom dood Peter R. de Vries'

Politiek

27 mrt 2023, 19:58

Na het snoeiharde rapport over de manier waarop misdaadjournalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. beveiligd hadden moeten worden, heeft het kabinet besloten om alle aanbevelingen over te nemen. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

De Vries, Wiersum en de broer van Nabil B. waren allen betrokken bij het Marengo-proces. Van het drietal was ook bekend dat hun leven gevaar liep door dreiging vanuit de zware georganiseerde misdaad.

Beveiliging De Vries

In het rapport stelde de OVV begin maart dat cruciale informatie binnen politie en justitie niet op de juiste plekken terechtkwam, maar in de bureaucratische organisatie bleef hangen. Zo had de beveiliging van De Vries moeten worden aangepast. Dat gebeurde echter niet, terwijl er wel aanleiding voor was. Volgens de OVV zijn er veel signalen gemist.

De onderzoekers van de OVV adviseren onder meer dat het gezag voor 'Bewaken en Beveiligen' op landelijk niveau wordt verzorgd. Op die manier zou alle relevante informatie die nodig is om iemand die wordt bedreigd vanuit de onderwereld te beveiligen, toegankelijker zijn.

Ook zegt de OVV dat er pas een overeenkomst met een kroongetuige aan moet worden gegaan als de beveiliging volledig op orde is.

Volgens De Telegraaf zal minister Yezilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) vrijdag met een uitgebreide reactie op het rapport komen. Haagse bronnen melden dat het kabinet alle aanbevelingen uit het rapport over zal nemen.

In onderstaande video reageren Royce de Vries en de familie van kroongetuige Nabil B. op het OVV-rapport:

'Aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden': reacties op snoeihard OVV-rapport
1:12
'Aanslag op Peter R. de Vries had voorkomen kunnen worden': reacties op snoeihard OVV-rapport

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.