Terug

Volg Hart van Nederland

Snoeihard rapport OVV: fouten gemaakt bij beveiliging Peter R. de Vries en Derk Wiersum

Snoeihard rapport OVV: fouten gemaakt bij beveiliging Peter R. de Vries en Derk Wiersum

112

1 mrt 2023, 11:10

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft snoeiharde conclusies getrokken in een rapport over de manier waarop misdaadjournalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. beveiligd hadden moeten worden. Volgens de OVV zijn er veel signalen gemist.

Alle drie de mannen hadden betrokkenheid bij het grote liquidatieproces Marengo en van alle drie was het ook bekend dat hun leven gevaar liep door dreiging vanuit de zware georganiseerde misdaad.

Bij een aantal beveiligingssituaties, bijvoorbeeld bij het delen van informatie, was het bewaken en beveiligen minder belangrijk dan het opsporingsbelang, zegt de OVV. "In een aantal gevallen kwam het niet eens tot een afweging van belangen."

Zo had de beveiliging van Peter R. de Vries moeten worden aangepast. Dat gebeurde niet, terwijl er wel aanleiding toe was. Er waren, ondanks aandringen van verschillende kanten, geen structurele beveiligingsmaatregelen bij mediaoptredens van De Vries.

Moordaanslag

De OVV begon in augustus 2021 met het onderzoek, een maand na de aanslag op De Vries. De Vries werd op 6 juli 2021 in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten, kort na een optreden in tv-programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een jaar na de aanslag maakte Hart van Nederland deze video over De Vries:

Justitie gaat ervan uit dat de moord op De Vries verband houdt met zijn rol als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt.

Die bekendmaking gebeurde ondanks nadrukkelijk protest van de familie van de kroongetuige en op het moment dat de beveiliging nog niet voldoende geregeld was.

In 2019 werd advocaat Derk Wiersum voor zijn huis neergeschoten.

Levenslange gevangenisstraf

Hoofdverdachte in de strafzaak Marengo is Ridouan Taghi, tegen hem is medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen. Taghi wordt formeel niet verdacht van de moorden op De Vries, Wiersum en de broer van B., maar er wordt wel vanuit gegaan dat hij betrokkenheid heeft gehad. Taghi zelf heeft dat altijd ontkend. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.