Terug

Volg Hart van Nederland

Moeder Anja waarschuwde jeugdzorg al jaren: 'Nu heeft hij iets heel ergs gedaan'

Politiek

8 nov 2019, 17:10

Dat er gauw iets aan de jeugdhulp gedaan moet worden, daar kan Anja Oud als geen ander over meepraten. Haar 15-jarige zoon heeft veel gedragsproblemen en zit nu in detentie. Al twee jaar staat hij onder toezicht van jeugdzorg, maar daar wordt hij volgens Anja niet voldoende geholpen. Het verhaal van Anja staat niet op zich. Vandaag maakten minister Hugo de Jonge van VWS en minister Sander Dekker van rechtsbescherming bekend in te grijpen in de jeugdzorg. Een flink deel van deze zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente, aldus de ministers. De maatregelen uit 2015, waarin veel taken vanuit het Rijk naar de gemeenten gingen, worden zo deels teruggedraaid. Lees ook: Inspecties luiden alarmbel over jeugdzorg, kabinet grijpt in De moeder is gefrustreerd en klaar met de jeugdhulp. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd om de juiste zorg voor haar zoon te vinden. En dat met grote gevolgen, want haar zoon zit nu in de gevangenis. Volgens Anja omdat jeugdzorg niet naar haar waarschuwingen luisterde. "Ik ken mijn zoon en als ik zeg dat het niet goed gaat, dan gaat het niet goed. Nu heeft hij iets heel ergs gedaan."

'24 keer op een dag gebeld'

Om zijn privacy te beschermen kan Anja niet zeggen wat haar zoon heeft gedaan. Toch wil ze graag vertellen wat ze kan, want haar frustratie met jeugdorganisaties is groot. "Ik heb ooit 24 keer op een dag gebeld met organisaties, maar ze luisteren gewoon niet. Ik ben zo gefrustreerd. Tegelijkertijd is het ook een keiharde schreeuw om hulp."

Kritiek op jeugdzorg

De plannen komen gelijk met de publicatie van een vernietigend rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De kritiek is niet mals: er wordt gewerkt met noodverbanden en vaak krijgen kinderen en gezinnen met de zwaarste problematiek niet de hulp die ze nodig hebben. Lees ook: Jeugdzorg op instorten: tientallen instellingen dreigen failliet te gaan Door gemeenten voortaan te verplichten vormen van jeugdhulp voortaan op regionaal niveau te organiseren, zou het beter moeten worden. Niet iedereen is het daarmee eens. Krijn ten Hove uit Etten-Leur vindt het vooral een wassen neus. Ten Hove deed onderzoek naar problemen in de jeugdzorg in Noord-Brabant en stelde een zwartboek op. "Wat er nu gaat gebeuren verandert helemaal niks. De jeugdzorg wordt namelijk nu ook al regionaal georganiseerd."

'Bedoeld om het Malieveld leeg te houden'

Met de overheveling van taken in de jeugdzorg vanuit het Rijk naar de gemeenten kwam er ook een grote zak geld mee. Niet genoeg, zo bleek in de jaren erna. Gemeenten hebben niet voldoende kennis en capaciteit in huis om alle zorgtaken op zich te nemen, dus is de praktijk dat buurgemeenten de handen ineenslaan om op regionaal niveau jeugdzorg aan te besteden. "De decentralisatie is niet afgerond en die wordt met de nieuwe plannen nog steeds niet afgerond," zegt Ten Hove. "Het is symboolpolitiek bedoeld om het Malieveld leeg te houden." Voor Anja is duidelijk dat de jeugdzorg anders moet worden. "Dat hij vastzit had voorkomen kunnen worden, als de jeugdzorgorganisaties naar mij hadden geluisterd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.