Politiek
28 mrt 2019, 14:38
Fivoor, de instelling waar Michael P. was opgenomen, heeft niet volledig meegewerkt aan het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat blijkt uit de bijlagen en verantwoording bij het donderdag gepubliceerde rapport. Lees ook: Gang van zaken rond Michael P. ‘lange reeks fouten en blunders’ "De Raad heeft veel personen niet één op één kunnen spreken omdat ze begeleid werden door een leidinggevende of een jurist. De Raad vindt dit onwenselijk omdat dit mogelijk het vrijuit spreken belemmert, en daarmee van invloed kan zijn op het onderzoek." De afspraken kwamen al moeizaam tot stand, aldus de OVV.
Ook wilde Fivoor - dat het rapport vooraf ter inzage heeft ontvangen - het nodige aangepast zien. De OVV heeft zeventien van de aangedragen punten kunnen weerleggen. Bijvoorbeeld dat de behandelaren door de geleverde delictanalyse minder getriggerd waren op seksuele ontsporingen van Michael P. Lees ook: Familie Anne Faber: onthulling over Michael P. ‘onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend’ "De Onderzoeksraad heeft echter noch in de dossierstukken (bv het behandelplan), noch in de gevoerde gesprekken aanwijzingen gevonden dat de behandelaars de delictanalyse hebben geraadpleegd, laat staan dat zij er door op het verkeerde been zijn gezet."
De OVV noemde het problematisch om toegang tot de medische informatie te krijgen. Er waren al meerdere schriftelijke toestemmingsverklaringen overlegd voordat de OVV toegang kreeg tot de medische gegevens van Michael P. LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK ROND ANNE FABER P. heeft volgens de OVV zonder restricties meegewerkt aan het onderzoek. "De Onderzoeksraad heeft hem op 20 juni 2018 geïnterviewd. Tevens heeft hij de raad toestemming gegeven om zijn dossier in te zien."
Fivoor ontkent de aantijgingen van de OVV. "Sommige medewerkers hebben er inderdaad voor gekozen een collega erbij te betrekken, in veel gevallen was dat de geneesheer-directeur. Maar men was volledig vrij om dat wel of niet te doen. Er hebben bij Fivoor geen juristen bij gezeten", laat de instelling weten aan Hart van Nederland. Volgens perslichter Cees Siermann heeft de instelling ook "geen invloed willen uitoefenen op de tekst van het rapport in wat voor manier dan ook". Siermann zegt dat Fivoor net als alle andere betrokkenen in de gelegenheid is geweest om opmerkingen te maken over onderdelen van de concept rapportage. "Sommige hebben ze overgenomen, sommige niet." ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.