Terug

Volg Hart van Nederland

Hoekstra 'zeer bezorgd' over impact Wagner-muiterij op de rest van Europa

Politiek

26 juni 2023, 10:57

Buitenlandminister Wopke Hoekstra is erg bezorgd over de gevolgen van de afgebroken muiterij van het Russische Wagner-huurlingenleger voor de rust en vrede in Europa. De gebeurtenissen van afgelopen weekend betekenen "vermoedelijk toch wat voor de nabije toekomst". Maar hij wil verder waken voor speculatie en de aandacht blijven vestigen op het helpen van Oekraïne.

"We zijn allemaal natuurlijk zeer bezorgd wat de oorlog en ook dit soort ontwikkelingen nu betekenen voor de stabiliteit van Europa", zei Hoekstra bij aankomst voor overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. "Maar laten we onze ogen op de bal houden." De bondgenoten van Oekraïne moeten zich volgens hem niet laten afleiden maar het land blijven helpen om zich Rusland van het lijf te houden.

Barsten in het regime van Poetin

De muiterij van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin laat de barsten zien in het regime van president Vladimir Poetin, meent EU-buitenlandchef Josep Borrell. De oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert heeft volgens Borrell zijn weerslag op zijn eigen politieke bestel. "De belangrijkste conclusie is dat de oorlog die Poetin is begonnen en het monster dat hij met Wagner heeft geschapen hem nu bijten. Het politieke systeem vertoont zwakten en de militaire macht kraakt." Dat is verontrustend, ook omdat Rusland de grootste kernmacht ter wereld is.

Volgens de Duitse buitenlandminister Annalena Baerbock tonen de gebeurtenissen dat Poetin met de oorlog in Oekraïne zijn eigen land naar de vernietiging leidt. Ze ziet "enorme barsten in de Russische propaganda". Prigozjin sprak onder meer de officiële rechtvaardiging voor de oorlog tegen Oekraïne tegen.

Reisadvies Rusland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Rusland sinds zaterdag aan het land onmiddellijk te verlaten. Zo'n reisadvies leek Hoekstra tot dat moment niet nodig, want "het is natuurlijk een enorm land" met grote delen waar het minder gevaarlijk was. "Maar we hebben nu toch gezegd, met die ontwikkelingen, dat betekent vermoedelijk toch ook wat voor de nabije toekomst. Dus vandaar de aanpassing". Minister na minister beklemtoonde bij aankomst in Luxemburg dat de muiterij een "interne aangelegenheid" is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.