Terug

Volg Hart van Nederland

Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders direct Rusland te verlaten

Politiek

24 juni 2023, 23:00

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om Rusland nu te verlaten en niet meer af te reizen naar het land. "Gezien de ontwikkelingen, verscherpte veiligheidsregimes in Rusland en de hoge mate van onvoorspelbaarheid", aldus het ministerie.

Voor het hele land geldt nu de kleurcode rood, nadat het huurlingenleger de Wagner Groep onder leiding van Jevgeni Prigozjin in opstand kwam tegen de Russische legerleiding.

Na een doldwaze 24 uur waarin de Wagner Groep claimde verschillende Russische steden onder controle te hebben en onderweg was naar Moskou liet leider Prigozjin zaterdag weten dat zijn strijders weer terugkeren naar hun bases. Naar eigen zeggen om te voorkomen dat er 'Russisch bloed vergoten zou worden'.

Geen hulp

"Op dit moment kunt u het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan snel veranderen", aldus het ministerie dat waarschuwt niet te kunnen helpen bij het verlaten van het land. "Als u in Rusland blijft, dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid." Daarnaast raadt het ministerie aan voedsel, water en contant geld in huis te halen en het nieuws te volgen. Wie toch de straat op gaat krijgt het advies voorzichtig te zijn, altijd identiteitsdocumenten mee te nemen en instructies van de Russische autoriteiten op te volgen. Ook moet rekening gehouden worden met onrust in de grote steden, aldus het ministerie.

Bemiddeling door Wit-Rusland

Het kantoor van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko meldt dat Prigozjin akkoord is gegaan met een de-escalatievoorstel na overleg. Er zou onder meer zijn gesproken over een veiligheidsgarantie voor de Wagnerstrijders.

Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin spraken elkaar zaterdag een tweede maal, bericht het Belarussische staatspersbureau Belta. In dat gesprek vernam Poetin van Loekasjenko dat Prigozjin zich akkoord had verklaard zijn troepen terug te trekken. Poetin bedankte zijn Belarussische bondgenoot voor zijn bemiddeling.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.