Terug

Volg Hart van Nederland

Geen boetes en slechts vier waarschuwingen voor boerkaverbod

Geen boetes en slechts vier waarschuwingen voor boerkaverbod

Politiek

21 okt 2020, 07:58

Vooralsnog zijn er geen boetes uitgedeeld voor overtreding van het zogenoemde boerkaverbod. Het is tot nog toe gebleven bij vier waarschuwingen, bevestigt een woordvoerder van de politie. De vier waarschuwingen werden uitgedeeld in een bus in het Limburgse Stein, een trein in Rotterdam, een gemeente-instantie in Rotterdam en een ziekenhuis in Leidschendam. De eerste waarschuwing werd op 19 augustus vorig jaar gegeven, de meest recente 15 oktober vorig jaar.

Eerst waarschuwen

De politie doorzocht voor de Volkskrant de eigen systemen voor de periode 1 augustus vorig jaar tot en met 26 augustus dit jaar. Overigens is het staand beleid mensen die het verbod overtreden eerst aan te spreken en te waarschuwen, geeft de politie aan. Een agent of boa is daarbij niet verplicht deze waarschuwingsgesprekken vast te leggen in de politiesystemen. Sinds 1 augustus vorig jaar is het niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. De Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding heet in de volksmond het boerkaverbod, maar het gaat ook om nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen. Lees ook: Nikab-dragende vrouw weigert zich te identificeren, laat volle trein vertraging oplopen Medewerkers van zorg- of onderwijsinstellingen en vervoerders mogen iemand sinds 1 augustus vorig jaar vragen de gezichtsbedekking af te doen of de ruimte te verlaten. Gebeurt dat niet, dan kan de politie worden ingeschakeld. De boete bedraagt minimaal 150 euro.

Handhaving

De handhaving van het verbod was op voorhand al omstreden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten niet te zullen handhaven. Dit omdat ze politiemensen liever inzet voor bijvoorbeeld de aanpak van georganiseerde misdaad. Ook openbaarvervoerbedrijven lieten weten geen moslima's te zullen weigeren als die hun gezicht hebben bedekt. Ze hebben een vervoersplicht. Lees ook: 'Boerkaverbod zorgt voor toename islamofobie' Dat er tot nu toe geen boetes zijn uitgedeeld, wil volgens een woordvoerder van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet zoveel zeggen over de handhaving van de wet. "Het kan ook zijn dat mensen zich er goed aan houden." Het nieuws over het uitblijven van boetes is voor het ministerie dan ook geen reden de wet nu al onder een vergrootglas te leggen. Evaluatie van de wet staat voor volgend jaar augustus op de agenda. Dat is al een jaar eerder dan gepland, omdat de Tweede Kamer er vorig jaar op aandrong meer te doen aan handhaving van het verbod. Nu al evalueren is volgens de woordvoerder van de minister echter te vroeg. "Normaal wordt een wet na drie tot vijf jaar geëvalueerd. Na een jaar heb je simpelweg nog niet voldoende informatie om een goed oordeel te kunnen geven."

Hardcore

Het lage aantal boetes en waarschuwingen zou er ook op kunnen wijzen dat gesluierde vrouwen dat soort plaatsen mijden. Maar dat is niet aannemelijk, zegt advocaat Famile Arslan die in het verleden nikab- en boerkadraagsters heeft bijgestaan. ''Die zijn hardcore en doen niet snel concessies.''

Arslan behoort tot de critici van het verbod. Zij wees altijd al op de lastige handhaafbaarheid, maar dat er helemaal geen arrestaties zijn verricht verbaast haar. ''Heel bijzonder.

ANP/ Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.