112

Nikab-dragende vrouw weigert zich te identificeren, laat volle trein vertraging oplopen

Een trein met zo’n 200 reizigers heeft maandagmiddag op Rotterdam Centraal vertraging opgelopen omdat een vrouw in een nikab zich niet wilden identificeerden. Hierdoor liep de trein met zo’n 200 reizigers vertraging op.

Dit meldt BN de Stem.

De conducteur vroeg bij het controleren haar kaartje om haar gezicht te tonen. Omdat de vrouw gebruik maakte van een persoonlijk abonnement moet de conducteur kunnen controleren dat het ook daadwerkelijk om de persoon gaat die op de kaart staat. Toen de vrouw dit weigerde te doen werd de politie ingeschakeld.

Opties

De agenten gaven de vrouw twee opties: of ze laat haar gezicht zien zodat het NS-personeel haar identiteit kan bevestigen of meelopen naar een afgeschermde ruimte om daar te wachten op een vrouwelijke collega, die dan haar identiteit kan vaststellen.

Volgens de toegesnelde politie wilde de gesluierde vrouw dat een vrouwelijke agent de trein in zou komen. Maar dat was met het oog op de wachtende passagiers geen optie voor de dienders. De vrouw kon ook aangehouden worden. Maar uiteindelijk besloot de vrouw toch om haar gezicht te laten zien. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Roosendaal.

Door het voorval stond de trein zo’n 20 minuten stil.

Boerka en nikab

Het boerkaverbod ging 1 augustus in en houdt in dat gezichtsbedekkende kleding sindsdien verboden is in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen. De kleding mag nog wel worden gedragen op straat, maar niet bij haltes, perrons, in stationshallen en in taxi’s. Wie het boerkaverbod overtreedt hangt een boete van 150 euro boven het hoofd.

Wat mag nog wel en wat mag niet meer? 

De regering verwacht van medewerkers van de plekken waar het verbod geldt dat zij actief mensen aanspreken op het dragen van een boerka of nikab. Als de drager het kledingstuk niet afdoet, kan de politie worden ingeschakeld.

Lees ook: Buschauffeur weigert nikabdraagster, vrouw uit bus gezet