Opmerkelijk

Buschauffeur weigert nikabdraagster, vrouw uit bus gezet

In het Zuid-Limburgse Stein is maandagavond een vrouw die een nikab droeg door de chauffeur geweigerd. De opgestapte passagier weigerde in eerste instantie de bus te verlaten. De politie werd er bijgehaald, waarna zij alsnog uitstapte.

Volgens de politie is het voor zover bekend de eerste keer dat iemand toegang tot het openbaar vervoer wordt geweigerd sinds de invoering van het boerkaverbod.

Lees ook: Boerkaverbod gaat in, maar niemand wil handhaven. Gaat het werken?

Het incident gebeurde in een Arriva-bus. Volgens een woordvoerder van de vervoerder is het handelen van de buschauffeur ‘niet conform de richtlijnen zoals die door de ov-bedrijven zijn gecommuniceerd met alle medewerkers’. “We zullen dit intern nogmaals onder de aandacht brengen bij onze medewerkers”, aldus de woordvoerder.

Boerka en nikab

Het boerkaverbod ging 1 augustus in en houdt in dat gezichtsbedekkende kleding sindsdien verboden is in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen. De kleding mag nog wel worden gedragen op straat, maar niet bij haltes, perrons, in stationshallen en in taxi’s. Wie het boerkaverbod overtreedt hangt een boete van 150 euro boven het hoofd.

Wat mag nog wel en wat mag niet meer? 

De regering verwacht van medewerkers van de plekken waar het verbod geldt dat zij actief mensen aanspreken op het dragen van een boerka of nikab. Als de drager het kledingstuk niet afdoet, kan de politie worden ingeschakeld.

Niet handhaven

Maar de handhaving van de nieuwe regel is nog vaag. Vervoersbedrijven zien het niet zitten om voertuigen stil te zetten wanneer iemand met een boerka instapt. Zij vrezen dat de politie niet komt opdagen als zij om ondersteuning vragen

Lees ook: OV-bedrijven worstelen met boerkaverbod: ‘Wij zijn afhankelijk van politie’

“Wij zijn voor handhaving afhankelijk van de politie”, aldus woordvoerder Arjan Vaandrager die namens de grote ov-bedrijven spreekt. “Wanneer de politie niet komt opdagen, kan dat gevolgen hebben voor de veiligheid van het ov-personeel.”

Tekst: Redactie/ANP
Foto: ANP