Politiek
23 mrt 2019, 09:42
Het aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig jaar gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd. In bijna alle provincies werd meer drugsafval gedumpt dan het jaar ervoor, schrijft de krant. Brabant is koploper. Daar steeg het aantal lozingen van chemisch afval van xtc-pillen met een derde tot 109.
Ook Zuid-Holland scoorde hoog, daar trof de politie 39 keer chemisch drugsafval aan. Een jaar eerder ging het nog om twaalf dumpingen. Alleen al in de regio Den Haag steeg het aantal van drie naar achttien. Lees ook: ‘Politierapport over xtc in Nederland bevat onrealistische cijfers’ In Limburg werd afgelopen jaar 62 keer drugsafval aangetroffen en in Gelderland veertig keer. Utrecht maakt met elf lozingen in 2018 de top vijf compleet. Daarnaast zijn ook meer opslaglocaties voor synthetische drugs gevonden. Dat aantal steeg van 70 in 2017 tot 79 vorig jaar. Het aantal aangetroffen en ontmantelde drugslabs bleef met 82 gelijk.
De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De bestrijding van drugshandel en -productie krijgt de komende jaren meer prioriteit, zegt portefeuillehouder drugs van de politie Max Daniel. "Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.'' Lees ook: Roep om meer rechercheurs en douaniers in strijd tegen drugs, maar heeft het nut? Daniel gaat daarmee voorbij aan meerdere onderzoeken die naar drugs, de handel en het gebruik zijn gedaan. “Wereldwijd zou legalisering van alle drugs honderden miljarden opleveren, de georganiseerde misdaad deels buitenspel zetten en terroristische organisaties zoals de FARC en de Taliban van hun inkomsten beroven”, schrijft het Tijdschrift voor de Politie.
De politie richt zijn pijlen daarbij ook op de geldstromen van de drugscriminelen. "We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect'', zegt Daniel. "Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de 'facilitators' van de productie en handel en de personen die hierin investeren.'' Vorig jaar zei advocaat-generaal en bijzonder hoogleraar Joep Simmelink juist nog dat maatregelen, zoals die Max voorstelt, niet veel zin hebben: “Al tientallen jaren legt de bestrijding van de drugshandel een groot beslag op de capaciteit van politie, justitie en het gevangeniswezen. De kosten van die inzet zijn hoog, de baten van die inspanningen zijn niet aanwijsbaar”, schreef hij. ANP/Redactie Als je drugs wil gebruiken, kijk dan op de website van Unity. Daar vind je informatie en tips hoe je het beste en zo veilig mogelijk met middelengebruik om kunt gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.