Politiek

‘Politierapport over xtc in Nederland bevat onrealistische cijfers’

Eerder deze maand kwam de politieacademie naar buiten met een groot onderzoek naar productie en gebruik van xtc in Nederland. Vooral in het gedeelte waar wordt gekeken naar het gebruik van de synthetische drug, lijken onrealistische cijfers te zijn gebruikt.

Gezondheidspsycholoog Gjalt-Jorn Peters legt op ScienceR het onderzoek van de politie naast andere onderzoeken en sloeg aan het rekenen. Het politierapport meldt dat er in Nederland in 2017 194.313.376 pillen zijn gebruikt. Dat zou uitkomen op 11 xtc-pillen per Nederlander per jaar. “Onrealistisch,” schrijft Peters.

390.000 gebruikers

Uit onderzoek onder gebruikers blijkt dat zo’n 390.000 mensen in Nederland wel eens een pilletje gebruiken, waarvan slechts 1,1 procent wekelijks.

Peters rekent verder met een bijzonder hoge dosis van vier pillen per gebruiksgelegenheid. Daarmee komt hij op ongeveer 11 miljoen gebruikte pillen in Nederland per jaar. Slechts 5 procent van de ruim 194 miljoen uit het politierapport. Lees alle cijfers en het rekenwerk hier nog eens na.