Terug

Volg Hart van Nederland

Blokkade Extinction Rebellion in Amsterdam voorbij

Blokkade Extinction Rebellion in Amsterdam voorbij

Politiek

21 sep 2020, 08:31

Alle actievoerders van Extinction Rebellion, die maandagochtend vroeg een weg blokkeerden in Amsterdam-Zuid, zijn door de politie weggehaald. Het nog een heel karwei om de ruim 300 betogers te verwijderen. De klimaatactivisten versperden rond 07.30 uur de drukke Europaboulevard in de buurt van de Zuidas. Een enkeling had zich ook vastgelijmd aan het wegdek. Nadat de demonstranten geen gehoor gaven aan een herhaalde oproep om weg te gaan, kwam de politie in actie om de betogers 'bestuurlijk te verplaatsen'. Bestuurlijk verplaatsen houdt in dat de actievoerders in bussen worden verplaatst. ''We kunnen nog niet zeggen waar ze naartoe worden gebracht, maar het is ergens aan de rand van de stad. Het idee is dat daardoor de kruising wordt vrijgemaakt en het verkeer weer doorgang kan vinden'', laat een woordvoerder van de politie weten aan Hart van Nederland.  Ongeveer 320 betogers zijn een voor een weggevoerd naar bussen van vervoersbedrijf GVB. Die hebben ze op een locatie elders in de stad gedropt. De weg werd aan het begin van de middag weer vrijgegeven.

Sluitstuk

De blokkade ter hoogte van de De Boelelaan was het sluitstuk van een weekend vol acties van Extinction Rebellion. De betogers droegen mondkapjes en hadden spandoeken en vlaggen bij zich. Een aantal had zich aan elkaar vastgeketend en vastgelijmd aan de weg. De sfeer was rustig en actievoerders lieten zich veelal zonder problemen wegvoeren. https://twitter.com/NLRebellion/status/1307922688367828992 Vrijdag blokkeerden klimaatactivisten ook al een kruispunt op de Zuidas in Amsterdam om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De politie maakte toen na een aantal uren een einde aan de blokkade, omdat die door de gemeente was verboden. Verder waren er in het weekend onder meer acties op het Museumplein, op de Blauwbrug en het Damrak.

Blokkades door gemeente verboden

Vrijdag blokkeerden klimaatactivisten ook al een kruispunt op de Zuidas in Amsterdam om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De politie maakte toen na een aantal uren een einde aan de blokkade, omdat blokkades door de gemeente waren verboden. Lees ook: Politie maakt eind aan blokkade van klimaatactivisten in Amsterdam Beeld: Extinction Rebellion

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.