Terug

Volg Hart van Nederland

Dominee Wilco Veltkamp heeft spijt van homofobe verklaring en trekt zich terug

Dominee Wilco Veltkamp heeft spijt van homofobe verklaring en trekt zich terug

Politiek

7 jan 2019, 12:04

Dominee Wilco Veltkamp, een van de ondertekenaars van de omstreden Nashville-verklaring, heeft spijt en heeft zijn naam inmiddels teruggetrokken. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Veltkamp werkt momenteel in het Militair Vormingscentrum Beukbergen in Huis ter Heijde bij Soesterberg.

"Spijt dat dingen zo gelopen zijn"

"Ik heb de ondertekening teruggenomen en heb er spijt van dat de dingen zo gelopen zijn”, reageert de orthodoxe predikant. Hij zegt enorm geschrokken te zijn door de ophef die is ontstaan. Hij zegt niet waarom hij de discriminerende en homofobe verklaring eerder wel tekende. Lees ook: Geradicaliseerde Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat Op de website van de Nederlandse Nashville-verklaring is de lijst met namen van de ondertekenaars inmiddels verdwenen. Tegen SGP-voorman Kees van der Staaij loopt inmiddels een aangifte omdat hij het document ondertekende. Lees ook: Aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij na ondertekenen manifest vol homohaat In het document staat bijvoorbeeld dat seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden gezien als in strijd met de wil van de god van de ondertekenaars.

Vrije Universiteit Amsterdam

Ook de Vrije Universiteit Amsterdam neemt afstand van de Nashville-verklaring, die medeondertekend is door vier medewerkers van de VU. Als statement heeft de universiteit voor het hoofdgebouw de regenboogvlag gehesen. "Op de VU voeren we graag een academisch debat over de meest uiteenlopende onderwerpen. De Nashville-verklaring is geen debat, maar een statement waar we als universiteit die haar diversiteit waardeert verre van blijven'', twittert VU-voorzitter Mirjam van Praag. De VU-ondertekenaars zijn docenten, verbonden aan de Faculteit Religie en Theologie.

Verbazing en afkeuring

In politiek Den Haag, maar ook op sociale media, is met verbazing en afkeuring gereageerd op de verklaring. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat de verklaring laat zien dat de emancipatie nog lang niet af is. “Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan.” Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft maandag afstand genomen van de verklaring. "Ik heb de Nashville-verklaring niet ondertekend omdat ik bang ben dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit niet is gediend met deze verklaring.''

Boodschap van Jezus

Volgens Segers is de verklaring voor geen enkele homo behulpzaam, "binnen of buiten de kerk''. "Jezus’ eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do’s en don’ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem'', schrijft Segers. "Wie je ook bent. Ik hoop dat wij als christenen in onze samenleving niet allereerst een opgeheven vinger laten zien, maar vooral een luisterend oor en een helpende hand.'' Op Twitter werd al door meerdere mensen duidelijk gemaakt dat Jezus, volgens de bijbel de zoon van God, nergens met geen enkel woord rept over homoseksualiteit. Desondanks haalt de Nashville-verklaring de bijbelse persoon negen keer aan. ANP/Redactie Beeld: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.