Politiek

Aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij na ondertekenen manifest vol homohaat

Operazangeres Francis van Broekhuizen heeft aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij. Dat vertelde de Pride Ambassadrice op NPO Radio 4.

“Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van lhbti’ers”, vertelde Van Broekhuizen in het programma De Ochtend van 4. “Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven.”

Lees ook: Geradicaliseerde Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat

De orthodox christelijke Van der Staaij ligt onder vuur nadat hij zijn handtekening zette onder de radicale Nashville-verklaring. De tekst van de verklaring kenmerkt zich door discriminatie, transfobie, homohaat en niet-wetenschappelijke claims op basis van de bijbel.

Seks buiten het huwelijk

In het document staat bijvoorbeeld dat seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden gezien als in strijd met de wil van de god van de ondertekenaars.

Lees ook: Trans vrouwen van kleur het vaakst slachtoffer dodelijk geweld

Volgens de tekst zouden homo’s, lesbiennes en trans mensen zelfs ‘te genezen’ zijn. Het staat wetenschappelijk vast dat dit soort ‘therapieën’ geen enkel effect hebben en vooral een ernstige bedreiging zijn voor de mensen die het, vaak gedwongen, ondergaan. In de meest extreme gevallen bevat de zogenaamde genezing van homoseksualiteit zelfs verkrachting.

“Emancipatie nog lang niet af”

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet al weten dat de verklaring laat zien dat de emancipatie nog lang niet af is. “Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan.”

Van der Staaij schrijft op de site van de SGP dat hij achter de homofobe en discriminerende verklaring blijft staan.

De Nashville-verklaring is overgewaaid vanuit Amerika. Daar stelden radicale christenen een zelfde document op, dat nu in het Nederlands is vertaald.