Terug

Volg Hart van Nederland

De Hond: VVD aan kop in peiling, maar Omtzigt kan de grootste worden

Politiek

19 aug 2023, 23:05

Het politieke landschap gaat mogelijk sterk veranderen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, maar oude bekenden lijken vooralsnog nek aan nek te gaan. In de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijkt dat als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, de VVD de grootste partij zou worden met de gecombineerde lijst PvdA/GroenLinks daar vlak achter. Een mogelijke deelname van Pieter Omtzigt met een nieuwe partij kan echter een groot verschil maken.

De Hond heeft 'De Stemming' uitgevoerd onder een representatieve groep van 4500 Nederlanders. Hij zal deze zondagochtend ook met een analyse publiceren op zijn website. Te zien is dat de VVD met Dilan Yeşilgöz als nieuwe partijleider blijft stijgen in de peilingen. Waar de partij voor de val van het kabinet begin juli nog op 20 zetels peilde, was dit op 16 juli al gestegen naar 25 zetels. Inmiddels staat de partij op 28 zetels. Dat zijn er nog steeds 6 minder dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, maar op dit moment wel genoeg om de grootste te worden.

PvdA/GL en PVV op winst, BBB verliest

De combinatie van PvdA/GroenLinks met Frans Timmermans aan het roer stijgt ook licht in de peiling, van een gecominbeerde hoeveelheid van 25 zetels vóór de samenvoeging in juli naar 26 zetels nu. Daarmee lijken de twee partijen zich te kunnen gaan opmaken voor een campagnestrijd wie de grootste zal worden.

De BoerBurgerbeweging (BBB) lijkt in die strijd langzaam af te haken en zal er flink aan moeten trekken willen ze net als bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste worden. Peilde de partij van Caroline van der Plas vlak voor de val van het kabinet nog op 27 zetels, inmiddels staat de partij op 21 zetels. Daarmee staat de partij nog slechts 2 zetels voor op de stijgende PVV, maar voor Van der Plas dreigt een nog groter probleem wanneer Omtzigt mee zou doen.

Wat gaat Pieter Omtzigt doen?

Het wachten is namelijk op meer nieuws uit het kamp van Pieter Omtzigt. Mocht hij met een eigen partij meedoen, zal hij in een klap de grootste kunnen worden, voorspelt de door De Hond uitgevoerde peiling. In dat geval zou Omtzigt mogelijk op 27 zetels komen, zou de VVD op 25 staan en PvdA/GroenLinks op 24. De echte klappen komen echter voor PVV, die 4 zetels zou verliezen en op 15 zetels zou komen, en vooral de BBB. Van der Plas zou het afleggen in de strijd tegen Omtzigt en slechts op 12 zetels uitkomen, een verlies van 9 zonder Omtzigt.

Bekijk de peiling:

Bron: Peil.nl/Maurice de Hond. Montage: Hart van Nederland

Bron: Peil.nl/Maurice de Hond. Montage: Hart van Nederland

Zolang Omtzigt niet meedoet lijken achter de vier grotere partijen VVD, PvdA/GroenLinks, BBB en PVV de Partij voor de Dieren en SP een redelijk solide achterban te creëren. Al weken schommelen de partijen van Esther Ouwehand en Lilian Marijnissen rond de 9 en 8 zetels respectievelijk en peilen nu ook op dat aantal.

Coalitiepartijen D66 en CDA lijken flink te gaan verliezen ten opzichte van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen en staan nu allebei op 8 zetels. Dat zou de slechtste uitslag ooit betekenen voor de partij van kandidaat-lijsttrekker Henri Bontenbal. Beide partijen lijken volgens de peiling in aanloop naar de verkiezingen geen grote rol van betekenis te kunnen spelen, al kunnen zij mogelijk wel de sleutel zijn voor een nieuwe coalitie.

Kleinere partijen

Kijken we wat meer naar de kleinere partijen, dan zien we dat Volt, JA21 en BIJ1 een stap terugdoen vergeleken met afgelopen peilingen. Mogelijk betekent het lijsttrekkerschap van Eurocommissaris Timmermans voor PvdA/GL dat potentiële Volt-stemmers de overstap maken. Volt zakt daarmee naar 4 zetels. Met het vertrek van Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink uit de politiek halveert ook het gepeilde zetelaantal van JA21 naar 3. BIJ1 zal na het vertrek van Sylvana Simons volgens de peiling helemaal niet meer terugkeren in de Kamer.

Partijen FVD (5 zetels), ChristenUnie (4 zetels), SGP (3 zetels), DENK (2 zetels), 50Plus (1 zetel) en BVNL (1 zetel) zijn al sinds begin juli onveranderd in zetelaantal.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.