Terug

Volg Hart van Nederland

Asielzoekers plunderen bus van Michel tijdens rit: 'Ik had knikkende knieën'

Politiek

26 mei 2023, 10:26

"En dan stort je wereld in", begint Cynthia, de vrouw van buschauffeur Michel van de Velde, haar verhaal donderdag op Facebook. Tijdens een busrit van het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar Den Haag hebben asielzoekers een bus van Holiday Travel vernield. Michel was op dat moment de chauffeur. "Dan tref je een gebroken man aan en een bus waar niets meer van over is."

Het touringcarbedrijf uit Assen, waar de twee eigenaar van zijn, rijdt met regelmaat voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In de bus vervoeren zij dan "schrijnende gevallen". "Mensen die blij zijn dat je ze naar een plaats brengt waar iets te eten is en waar een bed staat. Dankbare mensen, want ja die zijn er wel degelijk."

Tot donderdag hadden ze nog nooit problemen gehad, schrijft Cynthia. Die dag ging het echter mis. Het COA belde Michel of hij asielzoekers kon vervoeren van het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar de noodopvang Den Haag. In de bus zaten alleenstaande mannen.

Terug naar Ter Apel

"Ter Apel Den Haag vonden deze mannen erg ver. En dus zijn ze halverwege de reis begonnen met hun ontdekkingsreis door onze bus", schrijft Cynthia. Hoewel alles in de bus achter slot en grendel zit, werd de boel opengebroken. Toen Michel dat merkte, belde hij naar het COA. Die adviseerde hem terug te keren naar Ter Apel, waar hij zou worden opgevangen.

In Ter Apel vreest de gemeenteraad voor escalatie:

Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'
1:22
Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'

"Toen de mannen in de gaten kregen dat ze retour naar Ter Apel gingen brak helemaal de pleuris uit. Overal werd tegenaan geramd, wat nog niet geplunderd was moest er ook aan geloven, ze sloegen elkaar de koppen in en als allerergste begonnen ze Michel te bedreigen."

Vernielingen

De vrouw van Michel belt hem tijdens de rit nietsvermoedend op. "Hij neemt op en ik hoor een trillende stem.. Ik zeg waar ben jij dan? Dan barst hij in huilen uit. Ik ben bijna in Ter Apel, ze bedreigen me, ik hoop dat ik het haal."

Ze haast zich naar Ter Apel, waar ze een "gebroken man en een bus waar niets meer van over is" aantreft. In een eerste oogopslag zien de twee dat wijn, koffie, water, fris en bier – dat achter slot en grendel zat – is aangebroken. Daarnaast zitten er brandgaten van sigaretten in de zijwanden.

COA Ter Apel Den Haag Cynthia Michel

COA Ter Apel Den Haag Cynthia Michel

'Moet niet kunnen'

In Ter Apel stond een politieteam de bus op te wachten. "Wat er gebeurd is, zeker ook richting de buschauffeur, is afschuwelijk. Dat moet gewoon niet kunnen", zegt Alet Bouwmeester, woordvoerder van het COA, tegen RTV Noord. Volgens haar zijn de bewoners bij terugkomst in Ter Apel uit de bus gehaald, waar ze nu nog steeds zijn.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) noemt de asielzoekers "volstrekt gestoord": "Het is tuig. Het is echt schandalig. Het liefst had ik gezien dat ze gewoon langs de snelweg uit de bus waren geschopt", zegt hij tegen Hart van Nederland. Volgens hem zijn dit soort situaties niet zo makkelijk te voorkomen. "Mensen die zich volstrekt misdragen, moeten helaas door het asielsysteem."

Michel en Cynthia staan in contact met slachtofferhulp. "Niet geheel onverstandig, want wat dit moet je doet is niet uit te leggen", sluit Cynthia haar bericht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.