Terug

Volg Hart van Nederland

Agractie en Farmers Defence Force hebben nog steeds geen vertrouwen in landbouwakkoord

Agractie en Farmers Defence Force hebben nog steeds geen vertrouwen in landbouwakkoord

Politiek

15 juni 2023, 12:06

De boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) hebben nog altijd geen vertrouwen in het landbouwakkoord dat de boeren perspectief zou moeten bieden. Zij voelen zich niet vertegenwoordigd door de landbouw- en tuinbouworganisatie LTO die tot diep in de nacht in gesprek was met het kabinet.

Ondertussen lijkt er wel meer zicht op akkoord. Het kabinet en LTO zeiden vannacht dat er beweging is, en dat volgende week het gesprek verder zal gaan. Het akkoord focust zich op het verduurzamen van de landbouw tot 2040. Het kabinet streeft naar minder uitstoot van stikstof en CO2, de boeren willen graag goede prijsafspraken en duidelijke regels.

Afwachten

Agractie en Farmers Defence Force zullen niet aan tafel zitten bij het overleg, maar wachten af. Wanneer er een akkoord klaar ligt, zullen zij deze eerst gaan beoordelen. "Daarna kijken we of we weer actie gaan voeren", aldus FDF-voorman Mark Van den Oever. Als er een akkoord klaar is, gaat Agractie een grote enquête houden onder boeren om zo te kijken hoe iedereen erover denkt. Net zoals FDF sluit Agractie nieuwe acties aankomende zomer niet uit.

Vorig jaar in de zomer waren er ook al grote boerenprotesten. Distributiecentra van supermarkten waren toen onder meer het doelwit van boerenacties. De boze boeren verhinderden er met hun tractoren de vrachtwagens om in en uit te rijden. Hierdoor is het lastig geweest om de winkels te bevoorraden. Ook bij andere acties in het land zetten de boeren hun trekkers gingen in om te demonstreren. In vele delen van het land hangen ook nog steeds boerenprotestvlaggen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.