Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet en boeren praten verder, LTO wil snel duidelijkheid

Kabinet en boeren praten verder, LTO wil snel duidelijkheid

Politiek

15 juni 2023, 07:25

Het kabinet en boeren gaan voorlopig verder praten over het landbouwakkoord. Het kabinet heeft althans "zodanig bewogen dat er cruciale stappen zijn gezet", volgens boerenorganisatie LTO na een urenlang overleg op het ministerie van Landbouw dat na middernacht eindigde.

Het kabinet gaat de afspraken op papier zetten, en over een week wil LTO een knoop doorhakken of de stappen genoeg zijn, laat voorzitter Sjaak van der Tak weten.

"Dan valt de beslissing: hom of kuit." Eerder had zijn organisatie ook al 21 juni als deadline genoemd. De belangenorganisatie zou volgende week pas kunnen beoordelen of de beweging van het kabinet voldoende is.

Van der Tak wilde niet zeggen op welke punten het kabinet zou hebben toegegeven. Eerder liepen de gesprekken onder meer vast op stikstofafspraken en regels over het aantal dieren per grondoppervlakte.

Impasse

Het volledige bestuur van LTO was uitgenodigd op het ministerie van Landbouw om met premier Mark Rutte en vijf ministers te overleggen over de impasse in het landbouwoverleg. Eerder op de dag had de boerenorganisatie het gesprek opgeschort, tot verrassing van minister Piet Adema van Landbouw. Of Van der Tak inmiddels vertrouwen heeft in een goede afloop van het overleg, wilde hij niet zeggen.

Het landbouwakkoord was een suggestie van Johan Remkes om de kloof tussen het kabinet en de boeren te dichten en toekomstperspectief te schetsen voor de sector. In het akkoord moeten afspraken worden opgenomen over hoe boeren de omslag kunnen maken naar een groenere sector tot 2040. Boeren moeten veel minder stikstof en CO2 uitstoten, maar willen van het kabinet ook beter afspraken over prijzen en duidelijkere regels.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.