Terug

Volg Hart van Nederland

Gebedsgenezers noemden haar 'ziek', nu vecht Tiffany terug

Persoonlijke verhalen

11 juni 2023, 20:55

Toen de 26-jarige Tiffany Schriemer slechts acht jaar oud was, werd haar verteld dat ze bezeten was door demonen. Haar "ziekte"? Autisme. Het middel? Gebedsgenezing. Ze is een van de vele slachtoffers van deze niet-bewezen manier van zorg, die vooral schade berokkent.

"Ik herinner me nog dat er een apostel uit Amerika naar onze kerk kwam om voor ons te bidden", vertelt Tiffany. "Ik was nog maar acht, ik begreep niet volledig wat er gebeurde. Ze bidden in tongentaal, mensen vallen in de geest en worden bedekt met een doek. Het is een intense, overweldigende ervaring, vooral voor een kind."

Demonen

Gebedsgenezingen zijn een controversieel aspect van bepaalde christelijke sektes, zoals de Pinksterbeweging, waar Tiffany's moeder deel van uitmaakte. Sommige van deze groepen geloven dat gezondheidsproblemen, inclusief aandoeningen zoals autisme, het gevolg zijn van demonische bezetenheid. Door gebed en uitdrijving geloven ze dat ze mensen kunnen "genezen".

"Ik zie autisme niet als een ziekte, en ik begrijp niet dat mensen het zo zien", zegt Tiffany. "Je denkt dat er iets met je mis is, dat je een demon hebt en dat je niet goed bent. Je loopt dan heel lang met het gevoel rond dat je niet klopt. Als kind krijg je een heel laag zelfbeeld als dit je overkomt."

Deze gebedssessies gingen door tot Tiffany zestien was. Gedurende deze tijd werd haar leven beheerst door de religieuze overtuigingen van haar familie. "Ik durfde niks te doen want dan zou ik naar de hel gaan. Ik leefde continu in angst", zegt ze.

Veroordeling

Toen ze op 19-jarige leeftijd uit de kast kwam als lesbienne, leidde dit tot nog meer veroordeling van haar geloofsgemeenschap. "Ik was volgens hen een dwaalspoor ingegaan. Ik voelde dat mensen me begonnen te mijden." Het was rond deze tijd dat Tiffany begon te beseffen dat er iets niet klopte. Ze begon vragen te stellen die ze nog nooit eerder had durven stellen. "Als God van mensen houdt en voor iedereen klaar staat, waarom gebeuren dit soort dingen dan?"

De impact van haar jeugd was zo groot dat ze uiteindelijk geen contact meer met haar ouders had. Bovendien zocht ze hulp bij een psychiater om de stemmingsklachten en het trauma te verwerken dat de gebedssessies hadden veroorzaakt. "Ik heb er PTSS aan overgehouden. Ik begin binnenkort aan een traumabehandeling om deze dingen te verwerken."

Schade van gebedsgenezingen

Het verhaal van Tiffany werpt een fel licht op de duistere en schadelijke praktijken van gebedsgenezingen, zelfs hier in Nederland. Deze bijeenkomsten kunnen ernstige, langdurige psychische schade veroorzaken, vooral bij kinderen die niet de mogelijkheid hebben om volledig te begrijpen wat er gebeurt.

"Ik vind het te bizar voor woorden dat dit nog steeds gebeurt bij kinderen, ook in Nederland", zegt Tiffany. "Kinderen begrijpen niet dat het niet goed is. Ze worden meegenomen door hun ouders, die niet begrijpen hoe schadelijk het is."

Tiffany's ervaringen tonen ook aan dat dit soort praktijken niet beperkt zijn tot afgelegen gemeenschappen. Ze gebeuren hier, in onze steden en buurten. Zoals onlangs bleek tijdens een grote bijeenkomst in Ahoy, Rotterdam, waar een Amerikaanse apostel demonen "uitdreef" bij deelnemers. "Mensen beseffen niet dat dit soort dingen nog vaak gebeuren", zegt Tiffany. "Ik ben blij dat er nu aandacht voor komt."

Bekijk ook deze reportage over de ophef rond deze bijeenkomst in Rotterdam:

Ophef om 'gebedsgenezing' kinderen van autisme: 'Je gaat dat geloven als kind'
2:15
Ophef om 'gebedsgenezing' kinderen van autisme: 'Je gaat dat geloven als kind'

Toezicht

Nu, ver verwijderd van de schadelijke invloeden van haar jeugd, zet Tiffany zich in voor verandering en bewustwording. Ze hoopt dat haar verhaal anderen zal helpen en roept op tot meer toezicht op religieuze evenementen.

"Het heeft wel met religie te maken. In hun beweging moet er ook voor mensen gebeden worden als je ziek bent. Maar het is ook schadelijk en je kan bijna spreken van mishandeling. Ik hoop dat er Kamervragen gesteld worden en dat er betere inspectie komt bij dit soort evenementen."

Het pad naar herstel is lang en zwaar, maar Tiffany's verhaal is er een van overleving, bewustwording en hoop. En hoewel ze de effecten van haar verleden nog steeds verwerkt, weet ze één ding zeker: "Ik ben geboren als persoon die op vrouwen valt en ik ben geboren als persoon met autisme. Dat maakt me niet ziek of demonisch. Dat maakt me menselijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.