Terug

Volg Hart van Nederland

Ophef om 'gebedsgenezing' kinderen van autisme in Rotterdam

nieuws

10 juni 2023, 23:33

De controversiële Amerikaanse gebedsgenezeres Kathryn Krick was eind mei in Nederland voor een bijeenkomst in Rotterdam. Voor een volle zaal in Ahoy meende zij mensen te bevrijden van hun demonen en zondige gedachten. Dat zij bij deze bijeenkomst ook beweerde autisme te verdrijven bij jonge kinderen riep weerstand op bij verschillende Nederlandse organisaties.

Elijah Delsink, voorzitter van de LBSVO (Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs), was met stomheid geslagen toen hij de beelden tegenkwam op YouTube. "Door autisme een demonische vloek te noemen laten ouders hun kind zien dat zij hem of haar als duivels zien", vertelt Delsink. "Dit is voor kinderen enorm traumatiserend."

Kwakzalvers

Toch neemt Delsink het ouders niet altijd kwalijk. De stap naar gebedsgenezing is deels te verklaren door de lange wachtlijsten en de wanhoop van mensen die het beste willen voor hun kind. Daar wordt volgens Delsink misbruik van gemaakt. "Het zijn kwakzalvers die hun geld verdienen door het oplichten van ouders en kinderen trauma's bezorgen."

Voor ouders is het vaak moeilijk om hun kinderen met autisme door anderen te laten accepteren. Daarom komen deze ouders nu met een duidelijk oproep:

Ouders willen autismepaspoort voor meer begrip: 'Dit heeft de...
1:52
Ouders willen autismepaspoort voor meer begrip: 'Dit heeft de...

De 26-jarige Tiffany Schriemer heeft als kind te zelf te maken gehad met gebedsgenezing vanuit haar eigen kerk in Goes. Van haar zesde tot haar zestiende werd zij flink aangepakt door de religieuze gemeenschap. "Er werd mij verteld dat ik vervloekt was", deelt Schriemer. "Je gaat dat soort dingen als kind zelf geloven. Ik kan er nu pas met een neutrale blik naar kijken".

PTSS

Voor Schriemer is het nog steeds moeilijk om terug te kijken op die periode. Ze heeft de kerk achter zich gelaten en daardoor noodgedwongen het contact met haar ouders moeten verbreken. De traumatische gebeurtenissen hebben gezorgd voor ernstige psychische problemen. Ze is gediagnosticeerd met PTSS en nog steeds heeft ze regelmatig last van herbelevingen.

Autisme hoeft geen belemmering te zijn, zo zegt ook de initiatiefnemer van de Sunflower Keycord voor mensen met een onzichtbare beperking:

Pasje voor reizigers met verborgen beperkingen als autisme en dementie slaat aan
2:20
Pasje voor reizigers met verborgen beperkingen als autisme en dementie slaat aan

Ook de Nederlandse Vereniging voor Autisme reageert geschokt op wat zich heeft voltrokken tijdens de bijeenkomst in Rotterdam. Ze delen het volgende statement:

"De kern van de kritische signalen van mensen met autisme is dat zij zich tijdens de therapie gedwongen voelden om zich niet-autistisch te gedragen. En de boodschap meekregen dat hun natuurlijke gedrag verkeerd is. Dit kan leiden tot een slecht zelfbeeld. Ook kunnen mensen hun autisme blijvend gaan camoufleren. Uit onderzoek is bekend dit het risico op ernstige psychische problemen vergroot."

De organisatie is duidelijk: "Een behandeling mag mensen nooit schaden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.