Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgen om hoog aantal bijna-aanrijdingen bij onbewaakte spoorwegovergangen

Weerbericht

11 dec 2020, 21:13

Omwonenden, treinmachinisten en ProRail maken zich zorgen om het hoge aantal bijna-aanrijdingen bij onbewaakte spoorwegovergangen. Dit jaar zijn er 25 situaties gemeld waarbij het net goed ging tussen overstekers en treinen. Vooral op machinisten heeft dit veel impact. "Soms dan zie je nog met de fiets hard naar de overweg fietsen terwijl ik daar ook heen ga", vertelt machinist Angelo Groeneveld. "Dan ben je er bijna tegelijk." De machinist vraagt zich dan direct af of het nog wel goed gaat. "En dan ga je remmen, maar zo'n trein remt niet zo snel." Voor 2024 wil de spoorwegbeheerder 180 van de 350 onbewaakte overgangen gesloten hebben, maar dat kost tijd. Vaak is de grond van de spoorwegovergang privégrond. "Dat betekent ook dat een boer bijvoorbeeld niet makkelijk bij zijn grond kan komen", zegt Dorothe Wennekendonk van ProRail. "Maar we moeten dan wel met elkaar in gesprek." Lees ook: Machinist overleden na botsing tussen trein en tractor bij Hooghalen

Dagelijks gevaarlijke situaties

Volgens de machinist komt het vaker voor zodra er neerslag valt. "Bij slecht weer zijn mensen wat gehaaster. Dan komen er bijna dagelijks gevaarlijke situaties voor", zegt Groeneveld. "De adrenaline giert dan door je heen en dan doe je alles wat je moet doen. Gelukkig gaat het meestal goed." In mei kwam in Hooghalen nog een machinist om het leven nadat een landbouwvoertuig een onbewaakte overgang overstak en de trein te laat zag. ProRail heeft daar na het ongeval versneld een tijdelijke weg aangelegd waardoor de twee overwegen snel gesloten konden worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle onbewaakte overwegen zullen sluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.