112

Machinist overleden na botsing tussen trein en tractor bij Hooghalen

De frontale botsing tussen een trein en een tractor op een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen (Drenthe) heeft één leven geëist. De 58-jarige machinist van de trein overleefde het ongeval niet. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan Hart van Nederland.

De bestuurder van de tractor bleef ongedeerd en is meegenomen naar het politiebureau om te worden gehoord. Twee passagiers in de trein raakten volgens de politie “naar wat het lijkt” lichtgewond. De overige passagiers, ongeveer vijftig mensen, zijn ongedeerd.

Twee inzittenden van de trein raakten lichtgewond. In totaal zaten er 52 passagiers in de trein. Zij worden opgehaald met bussen, meldt de politie. De bestuurder van de trekker is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Voor hem is slachtofferhulp ingeschakeld.

Gitzwarte dag

Bij het ongeluk zou de trein op een aanhanger vol puin en zand zijn gebotst die achter de trekker hing, meldt RTV Drenthe. Door de klap ontspoorde de trein en kwam een paar honderd meter verderop tot stilstand. Een bovenleiding liep daarbij ernstige schade op.

President-directeur Roger van Boxtel van de NS reageert aangedaan: “Dit is een gitzwarte dag. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn gezin, familie, vrienden en directe collega’s van onze collega. Dit verlies voelen wij bij NS allemaal. We spreken de hoop uit dat de andere betrokkenen die gewond zijn geraakt bij dit tragische ongeval, snel zullen herstellen. Onderzoek moet uitwijzen wat er gebeurd is. Dit hoop je nooit mee te maken.”

Ook staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven reageert op het ongeluk. “Heel veel sterkte aan familie, vrienden en collega’s van de machinist. Ik leef ook mee met de gewonde en geschrokken reizigers en het personeel van zowel NS als ProRail.

Geen treinen tot maandag

Het treinverkeer tussen Hoogeveen en Assen is gestremd, meldt ProRail. NS meldt dat er tot maandag geen treinen zullen rijden op het traject tussen Hoogeveen en Assen. NS zet stopbussen in tussen Hoogeveen, Beilen en Assen.

De spoorbeheerder wil alle onbewaakte spoorwegovergangen op termijn opheffen, maar een woordvoerder kon nog niet zeggen of deze ook op de lijst staat. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

Bron: ANP/Redactie
Beeld: Persbureau Meter