Terug

Volg Hart van Nederland

Woord van het Jaar 2020 is bekend: top-3 bestaat volledig uit coronawoorden

Woord van het Jaar 2020 is bekend: top-3 bestaat volledig uit coronawoorden

Milieu en Gezondheid

15 dec 2020, 08:00

Ondanks dat we allemaal 'coronamoe' zijn, is er toch een ander woord met winst vandoor gegaan: 'anderhalvemetersamenleving' is gekozen tot Woord van het Jaar 2020. De verkiezing werd voor de veertiende keer gehouden. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog In de afgelopen twee weken kon er op twintig woorden worden gestemd. Het dominante thema dit jaar: corona. Van de kanshebbers waren er maar liefst zeventien virus-gerelateerd, zoals 'hoestschaamte', 'blokjesverjaardag' en 'jojolockdown'. Uiteindelijk werd er meer dan 12.000 keer gestemd. Lees terug: Van Dale zoekt opvolger van 'boomer', veel corona-kanshebbers dit jaar Woordenboekenmaker Van Dale maakte dinsdag de uitslag bekend. 'Anderhalvemetersamenleving' won de verkiezing dit jaar met overmacht: de term kreeg 29,8 procent van de stemmen en liet daarmee 'fabeltjesfuik' (11 procent) en 'viruswappie' (10,6 procent) ver achter zich. (Tekst gaat verder onder tweet)

Welk woord heeft de verkiezing Van Dale Woord van het Jaar 2020 gewonnen? Ton den Boon (de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale) vertelt het je in deze video. #WVHJ pic.twitter.com/SrcGKZVg59

— Van Dale Uitgevers (@VanDaleUitgever) December 15, 2020

'Anderhalvemetersamenleving'

Van Dale omschrijft 'anderhalvemetersamenleving' als een 'samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën'. In België werd tegelijkertijd ook een verkiezing gehouden. Onze zuiderburen kozen met een overgrote meerderheid van de stemmen (53,3 procent) voor het woord 'knuffelcontact' tot hun woord van het jaar. De woordenboekenmaker omschrijft de term als 'persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis'. (Tekst gaat verder onder tweet)

Welk woord heeft de verkiezing Woord van het Jaar 2020 gewonnen? Ruud Hendrickx (de Vlaamse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale) vertelt het je in deze video. #WVHJ pic.twitter.com/qacxVXQM7L

— Van Dale Uitgevers (@VanDaleUitgever) December 15, 2020

Woord van het Jaar

Vorig jaar werd het woord 'boomer' gekozen tot Woord van het Jaar. Eerdere winnaars waren onder andere 'blokkeerfries'(2018), 'treitervlogger' (2016), 'sjoemelsoftware' (2015), 'selfie' (2013), project X-feest (2012), 'ontvrienden' (2009) en 'swaffelen' (2008). 'Bokitoproof' won de eerste verkiezing in 2007.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.