Terug

Volg Hart van Nederland

Zonnig begin van de dag, in de middag stevige regen- en onweersbuien

Weerbericht

30 juni 2022, 08:12

We beginnen vandaag opnieuw met flink wat zonneschijn, maar wie denkt vanmiddag een terrasje te pakken komt bedrogen uit. Het gaat vanmiddag in grote delen van het land flink regenen en onweren. Het KNMI heeft voor donderdagmiddag namelijk code geel afgekondigd voor zes provincies.

In de ochtend ontstaan er volgens Weer.nl al meteen al grote temperatuurverschillen tussen het westen, waar een noordwestelijke wind lucht van de Noordzee aanvoert, en het oosten. Daar is de wind oostelijk tot zuidoostelijk en kan het kwik nog een keer tot tussen 25 en 30 graden oplopen. In het westen wordt het 20 graden.

De forse regen- en onweersbuien, die vanmiddag vooral het oosten en noordoosten van Nederland aandoen, maken een einde aan de zoveelste warme periode van deze junimaand. Bij de buien kan het tot hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten komen. In het westen van het land valt de neerslag meer als gewone regen.

Nadat het gisteren in het zuidoosten van het land plaatselijk 28,6 graden werd, was het in de avond en nacht rustig. Het koelde aardig af, op de koudste plekken in het zuidwesten daalde het kwik tot 13,0 graden. Daarbij waren er flinke opklaringen.

Koufront

Intussen ligt op de Noordzee voor de westkust een koufront klaar en de bijbehorende bewolking kan de westelijke provincies al nu en dan intrekken. Vanaf de eerste helft van de middag begint het in het zuidwesten te regenen, in het nog hete deel van het binnenland vormen zich op de windsprong, die dan naar het noordoosten beweegt, lokaal onweersbuien.

Met name in het oosten en noordoosten kunnen dat in de tweede helft van de middag en in de avond zware buien zijn, die lokaal met hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten gepaard gaan. In het westen valt de neerslag als regen. Tijdens die regen koelt het later in de middag en avond tot 15 graden af, in het oosten en noordoosten blijft het langer warm. Later vanavond en in de nacht trekken de buien naar Duitsland weg. Het klaart dan op en de temperaturen dalen in de nacht op de koudste plekken nog tot rond 11 graden.

Morgen ziet het weer er heel anders uit. Er waait een straffe zuidwestenwind die aan zee een windkracht 5 tot 6 kan bereiken, in het binnenland is het een windkracht 3 tot 4. Verder worden flinke perioden met zon verwacht, maar ontstaan in de middag stapelwolken die lokaal tot een lichte bui kunnen uitgroeien. Grote neerslaghoieveelheden worden daarbij niet verwacht. Het wordt van noordwest naar zuidoost 19 tot 23 graden.

Aangenaam weekend

In het weekend komt het weer bij ons onder invloed van een nieuw hogedrukgebied dat boven Duitsland positie kiest. De wind in Nederland blijft zuidwestelijk en het weerbeeld ziet er aangenaam uit. Zowel zaterdag als zondag worden flinke perioden met zon verwacht, ontstaan in de middag ook stapelwolken en blijft het in grote lijnen droog.

Zondag kan in de middag wel een lokale bui vallen, maar veel regen wordt niet verwacht. Doordat de zuidwestelijke wind vanaf de Noordzee waait, wordt het op de westelijke stranden, in het noordwesten en op de Wadden 20 tot 22 graden, in het oosten en zuidoosten kan het beide dagen 25 en in het zuidoosten plaatselijk 26 graden worden.

Beeld: Ton Wesselius

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.