Terug

Volg Hart van Nederland

Laat je niet verrassen door sneeuw en gladheid: zo kom je veilig thuis

Weerbericht

16 jan 2024, 16:15

Dinsdagavond, komende nacht en woensdagochtend is er weer kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Laat je niet verrassen door de winterse buien en lees in dit artikel hoe je veilig thuiskomt.

De winterse buien blijven aanhouden en daarom verwacht de Rijkswaterstaat dinsdagavond weer flinke drukte op de weg. Het ministerie ziet dat de spits eerder op gang gaat komen, dat mensen meer afstand houden en hun snelheid aanpassen.

De ANWB verwacht een zware spits. De meeste files staan dinsdagavond volgens de ANWB in Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Wat moet je doen als je door het ijs zakt?
2:16
Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Woensdag

De woensdagochtendspits is over het algemeen een van de rustigere spitsen in de week, maar door het voorspelde winterse weer wordt woensdag een drukke ochtendspits verwacht. Houd in het noordoosten rekening met mogelijke gladheid.

De voorspelde weersomstandigheden kunnen woensdagavond ook voor extra drukte zorgen, vooral in Limburg waar het langdurig kan sneeuwen. Ga goed voorbereid de weg op en kijk voor vertrek op de website van de Rijkswaterstaat voor de actuele verkeersinformatie.

Overzicht code geel

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Friesland. Code geel waarschuwt voor de kans op ongelukken door gladde wegen, bruggen en fiets- en voetpaden.

  • Drenthe: code geel, van dinsdag 17:00 tot woensdag 11:00

  • Flevoland: code groen

  • Friesland: code geel, van dinsdag 17:00 tot woensdag 11:00

  • Gelderland: code groen

  • Groningen: code geel, van dinsdag 17:00 tot woensdag 11:00

  • IJsselmeergebied: code groen

  • Limburg: code groen

  • Noord-Brabant: code groen

  • Noord-Holland: code groen

  • Overijssel: code geel, van dinsdag 17:00 tot woensdag 11:00

  • Utrecht: code groen

  • Waddeneilanden: code groen

  • Waddenzee: code groen

  • Zeeland: code groen

  • Zuid-Holland: code groen

BRON: laatste update KNMI om dinsdag 14:56 uur.

Treinreizigers

Als voorbereiding op de verwachte sneeuw houdt ProRail woensdag extra mensen en materieel achter de hand. Het gaat om storingsploegen en hulplocomotieven, meldt de spoorbeheerder.

Het KNMI verwacht dat het aan het einde van de ochtend in de zuidelijke helft van Limburg lang gaat sneeuwen waardoor er in de avond 5 tot 10 centimeter ligt. Dat kan zorgen voor hinder bij buitenactiviteiten en voor verkeer, denkt het weerbureau.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Minder Intercity's

De NS zet op stations extra medewerkers in. Ook rijden er minder Intercity's tussen Utrecht en Sittard vanwege de verwachte sneeuw, twee in plaats van vier per uur. "Zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen", aldus ProRail.

ProRail waarschuwt dat ondanks de voorbereiding treinen alsnog kunnen uitvallen, drukker kunnen zijn of vertraagd. Reizigers wordt daarom geadviseerd voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.