Terug

Volg Hart van Nederland

Hitte op komst: dinsdag mogelijk 40 graden

Hitte op komst: dinsdag mogelijk 40 graden

Weerbericht

17 juli 2022, 09:12

We gaan een paar uitzonderlijke dagen tegemoet. Niet alleen is het vanaf vandaag een aantal dagen voluit zonnig, ook krijgen we met de hete lucht te maken, die al veel langer boven het zuiden van Europa aanwezig is en daar tot langdurige hittegolven, vele natuurbranden en grote overlast leidde.

In Nederland lijkt het vooral morgen en dinsdag uitzonderlijk warm te worden. Woensdag wordt de warmte verdrongen en is er kans op een enkele (fikse) onweersbui.

Vandaag is het nog te doen. Er is veel zon en maar weinig wind. De ochtend is nog lekker, koel, we komen namelijk uit een koude nacht, met plaatselijk temperaturen van rond de 5 graden. Aan de grond werd het op de Vliegbasis Twenthe bij Enschede zelfs 0,5 graden. Net geen vorst dus.

De temperatuur loopt vandaag snel op. Omdat in de kustgebieden al snel een zeewind opsteekt, wordt de temperatuurstijging daar wat afgeremd. Daar wordt het tussen 21 en 23 graden. In het zuiden kan het plaatselijk 28, mogelijk 29 graden worden.

Morgen al heel warm

Vanavond blijft het nog lang warm, vannacht kan het in het oosten en noordoosten plaatselijk toch weer tot een graad of 10 afkoelen, vooral omdat de bodem op dit moment zo droog is. Morgen schijnt de zon opnieuw volop. Omdat de bovenlucht gedurende de dag alleen maar warmer wordt, valt de maximumtemperatuur pas laat op de dag, mogelijk aan het begin van de avond. Het kwik stijgt op de Wadden tot ongeveer 27 graden, in het midden van het land wordt het 33 graden en in het zuiden kan het kwik lokaal tot iets boven 35 graden oplopen.

Na een opnieuw warme avond daalt de temperatuur in de nacht naar dinsdag nog opmerkelijk ver. In het noordoosten en oosten kan het kwik nog tot een graad of 12 komen, in het binnenland komt de temperatuur op een graad of 15 uit. In het zuidwesten lijkt het een stuk warmer te blijven, in Zeeland lijkt de temperatuur deels boven 20 graden te blijven; een tropennacht dus.

Dinsdag lokaal 40 graden

Dinsdag krijgen we het klapstuk van de warmte. Lagen de verschillende modelberekeningen voor die dag de afgelopen tijd ver uit elkaar, met tussen 36 en lokaal zelfs 44 of 45 graden, inmiddels zijn ze naar elkaar toe gekropen, op een niveau dat net iets onder de recordwaarden van 25 juli 2019 lijkt te blijven. Toen werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden (het huidige nationale hitterecord) en in De Bolt 37,5 graden. Het wordt spannend om te zien of de temperatuur ergens in Nederland nog de 40 graden aantikt, in België lijkt de kans daarop een stukje groter.

Bij zonnig weer wordt het dinsdag wel snel warm. Rond het middaguur moet het op veel plaatsen al tropisch zijn. Uiteindelijk lijkt het kwik overal, en dus ook op de Wadden, tot boven 30 graden op te lopen. In het binnenland kan het (ruim) boven 35 graden worden, in het zuiden stijgt het kwik tot 38 of 39 graden. De grootste kans op 40 graden (net aan) maken Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Brabant. Mogelijk doet Zuid-Limburg ook mee. Het wordt hoe dan ook een zeldzaam warme dag, met in België op meer plaatsen 40 graden of iets hoger.

Woensdag minder warm

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag is het nog erg warm, met in de nacht temperaturen die moeite hebben om beneden 25 graden te komen. Uiteindelijk lukt dat wel. Tegen de ochtend dringt vanuit het zuidwesten een koufront het land binnen.

Op de overgangslijn draait de wind van zuidoost naar zuidwest en vanaf dat moment dringt minder warme lucht het land binnen. Er is daarbij kans op een regen- of onweersbui, vooral in het oosten van het land en dat zou dan woensdagochtend zijn. In de middag breekt de zon weer door, wel afgewisseld door stapelwolken. Nog steeds kan een enkele bui vallen, mogelijk met onweer. Dat lijkt echter niet grootschalig te gebeuren. Het wordt van west naar oost 23 tot 28 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten nog net een keer 30 graden.

Vanaf donderdag aangenaam

Donderdag, vrijdag en zaterdag lijkt een nieuw hogedrukgebied in onze buurt te komen. De wind draait naar richtingen tussen noord en oost en we krijgen een weerbeeld dat uit een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken bestaat, Het blijft dan eigenlijk overal droog. Terwijl het in de nachten weer een stuk koeler lijkt te worden, komt het [kwik overdag nog steeds op waarden tussen 21 en 26 graden uit, met de grootste kans op zomerse temperaturen in het zuidoosten.

Via Weer.nl

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.