Terug

Volg Hart van Nederland

Met deze tips slaap je goed tijdens plaknachten: 'Stop je lakens in de vriezer'

Met deze tips slaap je goed tijdens plaknachten: 'Stop je lakens in de vriezer'

Milieu en Gezondheid

15 juli 2022, 09:28

We gaan een aantal extreem warme dagen tegemoet. Begin volgende week lopen de temperaturen waarschijnlijk tegen de veertig graden en iedereen weet wat dat betekent: plaknachten. Iedereen kent ze wel. Urenlang wakker liggen, badend in het zweet of meerdere keren per nacht wakker worden. De warmte zorgt er in de zomer vaak voor dat we minder goed slapen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je juist wel goed slaapt met dit weer?

Volgens dr. Ingrid Verbeek, somnoloog en slaaptherapeut bij Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, ligt de ideale temperatuur om te slapen tussen de 15 en 20 graden. "Als het buiten niet afkoelt, kan je lichaam de hitte niet kwijt. Dan ga je onrustig slapen en kom je niet altijd tot de slaap die je nodig hebt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je meerdere keren per nacht wakker wordt."

Hoe lastig het ook lijkt, toch zijn er goede en makkelijke manieren om af te koelen. "Een airco of ventilator helpt", zegt Verbeek. "Je kunt ook nog een fles bevroren water voor de ventilator hangen voor extra koude lucht. Je kunt een ijsje eten of lakens in de vriezer leggen. Koud drinken helpt ook of een icepack op je kussen met een handdoek eroverheen. Je kunt ook buiten slapen, omdat de nachten nog koel zijn op dit moment. Maar buiten heb je weer andere slaapverstoorders, zoals insecten, lawaai of als het vroeg licht wordt."

Volgens Verbeek verschilt het per persoon welke maatregel werkt om voldoende slaap te pakken. "Dit moet je ook goed bekijken voor jezelf."

Niet koud douchen

Naast gouden tips zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen in de strijd tegen de warmte. "Je kan ijs eten, maar neem geen grote hoeveelheden. Dat is niet goed voor het lichaam. Hetzelfde geldt voor het koude drinken. Als je lakens in de vriezer doet moet je erop letten dat het geen natte boel wordt. Ook (te) koud douchen is niet goed."

'Maak je niet druk'

"Maar het belangrijkste is om je er vooral niet te druk over te maken", adviseert Verbeek nog. "Zo'n periode duurt vaak niet heel erg lang. Gooi vooral voor het slapen gaan en in de ochtend alles even tegen elkaar open, zodat het doorwaait en afkoelt. Of ga in een koele gang liggen als het op zolder te heet is. Drink overdag genoeg en pak ook dan je rust. Voor bijna iedereen is een passende oplossing te vinden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.