Terug

Volg Hart van Nederland

Gordijnen dicht en airco aan: zo komen Nederlanders de hete dagen door

Weerbericht

16 juli 2022, 17:40

Dit weekend is het nog aangenaam zacht zomerweer, maar komende week wordt het bloedheet. In het zuiden worden dinsdag maximumtemperaturen van rond de 40 graden verwacht. Hoe overleven we die hitte?

We gaan de tropische dagen die ons wachten over het algemeen goed voorbereid tegemoet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.900 mensen. Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft een airco of ventilator aangeschaft om het hoofd koel te houden. "Gordijnen dicht, airco aan en lekker bankhangen", reageert een van de panelleden. Voor velen is werken fijn: "Lekker op kantoor in de airco".

Gordijnen dicht houden

Eén op de tien respondenten vult het zwembad in de tuin en zoekt daar verkoeling en een even groot percentage haalt extra ijs in huis. Een veelgehoord advies is het dicht houden van de gordijnen. 's Nachts de ramen open en door laten waaien en overdag de ramen en gordijnen dicht houden", luidt het advies van een panellid. "Kook daarnaast alleen 's morgens vroeg of 's avonds laat. En douche koud voor het slapengaan."

De verwachte hitte maakt niet op iedereen veel indruk. 38 procent van de mensen geeft aan helemaal geen maatregelen te nemen tegen de warmte. "Ik geloof het niet, onzinverhaal, gewoon doorgaan", reageert iemand. Een ander: "Dat gebeurt weleens in de zomer. Gewoon normaal doen, goed blijven drinken en niet in de volle zon."

Stormloop

Dat het warm wordt is ook te merken in de winkels: er is een enorme stormloop op alles wat je nodig hebt om, verantwoord en veilig, van de zon te genieten.

"Je ziet echt dat mensen zich goed aan het voorbereiden zijn op de komende dagen", aldus een woordvoerder van Bol.com eerder tegen Hart van Nederland. "De afgelopen week was er een flinke stijging in de verkoop van airco's, ventilatoren en zwembadjes." Dat ziet de Action ook. Daar is de verkoop van ventilatoren zelfs bijna 500 procent hoger dan ze hadden verwacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.