Terug

Volg Hart van Nederland

Reddingswerkers Turkije stoppen zoektocht naar vermiste Sal Köse tot onbegrip van familie

nieuws

9 feb 2023, 20:27

Reddingswerkers in het Zuid-Turkse Antakya zijn gestopt met zoeken naar de vermiste Sal Köse. Dat meldt zijn vrouw Sonja aan Hart van Nederland. Zijn familie begrijpt niks van die keuze. Zij zijn ervan overtuigd dat hij nog leeft en vastzit onder het ingestorte gebouw.

Eerder vertelde Sonja al aan Hart van Nederland dat haar man Sal en haar zwager Yilmaz werden vermist. Woensdag werd duidelijk dat Hamis (83) en zijn zoon Yilmaz (53) zijn overleden. Ook Hamis' vrouw Leyla (69) heeft de aardbevingen niet overleefd.

Maar voor haar man Sal was er dus nog veel hoop dat hij levend onder het puin vandaan zou komen. "We kregen de hele dag signalen van de reddingswerkers dat hij nog leefde", vertelt Sonja Köse. "Ze hebben met warmtecamera's gekeken en zagen dat er iemand in het gebouw was die nog leefde. En ze riepen zijn naam, waar hij op reageerde door op de muren te tikken."

Geen getik meer

Toch gaven de reddingswerkers het donderdag op en Sonja weet niet precies waarom. "Ze zeiden tegen ons dat ze geen geluid meer hoorden. En ze hadden eerder die dag twee andere mensen gevonden die overleden waren en die boven hem woonden. Een ouder stel." Het lijkt erop dat ze dachten dat Sal het waarschijnlijk niet overleefd heeft.

Maar dat was niet het enige probleem. Volgens Sonja lag er ook een groot betonblok in de weg waar ze niet doorheen kwamen. "En ze zeiden dat als hij in de kelder was gevallen hij het waarschijnlijk nog twee of drie maanden zou overleven omdat daar een supermarkt is." Toch is dat weinig geruststelling, want het kan ook dat hij ernstig gewond is en hulp nodig heeft.

Graafmachines huren

Het Urban Search And Rescue Team (USAR) geeft aan dat zij niet in dat gebied zitten en ook niet van plan zijn om daarheen te gaan. "We blijven waar we nu zitten, daar zijn we nog steeds aan het zoeken", aldus een woordvoerder. Ze leven mee met de familie.

"Het is heel erg om te horen. Als reddingswerker moet je moeilijke keuzes maken. Wij komen ook gevallen tegen waarin wij denken dat iemand niet meer leeft en de familie denkt van wel. Soms heb je ook dat een redding te complex is en het niet veilig genoeg is. De reddingswerkers daar zullen de best mogelijke keuze gemaakt hebben."

Daar neemt de familie van Sal geen genoegen mee. Ze zijn donderdagavond zelf onderweg naar het ingestorte pand om te kijken wat ze kunnen doen, maar dat is niet veel. "Je kunt zelf graafmachines huren", zegt Sonja. "Maar dat wil iedereen daar nu natuurlijk. Je kunt als familie en vrienden heel weinig doen."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.