Terug

Volg Hart van Nederland

Schoonvader en zwager Sonja uit Weesp overleden na aardbeving Turkije, man Sal mogelijk nog levend onder puin

nieuws

8 feb 2023, 18:38

Twee van de drie familieleden van de Nederlandse Sonja Köse, die sinds maandagochtend werden vermist na de verwoestende aardbevingen in Turkije, zijn overleden. Dat bevestigt een bekende van de familie aan Hart van Nederland, na berichtgeving van De Gelderlander.

Dinsdag vertelde Sonja aan Hart van Nederland dat haar man Sal, haar schoonvader Hamis en haar zwager Yilmaz werden vermist. Inmiddels is duidelijk dat Hamis (83) en zijn zoon Yilmaz (53) zijn overleden. Ook Hamis' vrouw Leyla (69) heeft de aardbevingen niet overleefd.

Hun lichamen zijn woensdagochtend onder het puin van een appartementencomplex in Antakya in het zuiden van Turkije gevonden, zegt Esraa, de dochter van Yilmaz. Haar zusje en haar moeder raakten door de aardbevingen gewond en zijn onder het puin gehaald.

Verloving vieren

Esraa heeft haar vader voor het laatst zondagavond gesproken toen ze op het vliegveld van Düsseldorf in Duitsland was. De familie zou de verloving van haar zusje in Turkije gaan vieren. Daarna heeft ze niks meer van hem vernomen. Esraa zou voor de viering ook die kant op gaan maar haar vlucht werd in Istanbul geannuleerd vanwege slecht weer waardoor ze niet in Antakya was op het moment van de aardbevingen.

In de video hieronder is te zien hoe in heel Nederland reddingsacties op gang komen voor de situatie in Turkije en Syrië:

Talloze inzamelingsacties opgezet voor Turkije en Syrië
2:14
Talloze inzamelingsacties opgezet voor Turkije en Syrië

Sonja's man Sal ligt mogelijk nog levend onder het puin van een ingestort appartementencomplex in de plaats Antakya. Reddingswerkers zijn daar nu ter plekke en de bekende van de familie laat weten dat er geluiden van overlevenden onder het puin te horen zijn.

Of de man ook te horen is, is niet duidelijk.

Halsoverkop vertrokken

Sonja is met haar twee kinderen halsoverkop naar Turkije vertrokken. Het is nog maar de vraag of zij de plek waar haar man vermoedelijk ligt, kunnen bereiken.

Er geldt namelijk een inreisverbod voor het desbetreffende gebied.

26-jarig slachtoffer uit Deventer

Eerder op woensdag werd bekend dat ook de 26-jarige Furkan Kazci uit Deventer door de aardbevingen om het leven is gekomen. Volgens de Deventer Centrum Moskee kwam Furkan Kazci in de plaats Kahramanmaraş, ten noorden van de getroffen stad Gaziantep, om het leven.

Kennissen van Furkan vertellen aan Hart van Nederland hoe heftig het nieuws is geland in Deventer:

Kennissen van Furkan geschokt door zijn dood: 'Hij kwam hier al als jongetje'
1:32
Kennissen van Furkan geschokt door zijn dood: 'Hij kwam hier al als jongetje'

De moskee meldt dat de ouders van het slachtoffer vanuit Nederland naar het gebied zijn afgereisd voor hun zoon. Ook voetbalclub Turkse Kracht Deventer heeft de dood van Kazci in een bericht op Facebook bevestigd.

"We hebben helaas het droevige bericht ontvangen dat Esat Furkan Kazcı is overleden. Moge God hem belonen met zijn barmhartigheid. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe. Ook als vereniging zijn wij diep geraakt", aldus het bericht.

Ook de tante van zangeres Karsu heeft de zware aardbeving niet overleefd. Karsu, die van Turkse komaf is, deelde het verdrietige nieuws woensdag via Instagram. "Rust zacht mijn lieve tante. We houden van jou", schrijft ze bij een foto waarop ze samen met haar tante staat.

Dinsdag liet de zangeres al weten te vrezen voor het leven van haar familie en vrienden. Ze stelde toen dat ze niet precies wist wie van haar familieleden nog onder het puin lagen. Wel kwam er goed nieuws van haar oma, die de ramp heeft overleefd. Ook kreeg ze contact met een oom.

Eerder woensdag werd bekend dat door de aardbevingen in Turkije en Syrië zeker 11.000 mensen zijn omgekomen. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.