Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter: vuurwerkverbod blijft in stand

Rechter: vuurwerkverbod blijft in stand

Politiek

11 dec 2020, 11:40

De verkoop van vuurwerk blijft verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk was naar de rechter gestapt om het verbod aan te vechten, maar de rechter gaat daar niet in mee. Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. "De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen", staat in het vonnis. Lees ook: Politie vroeg kabinet ook kindervuurwerk dit jaar te verbieden

Verbod brengt 'onevenredig veel schade toe'

De vuurwerkbranche had vooral moeite met het late tijdstip waarop het verbod was afgekondigd. "De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam. Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe", zei de advocaat van de dealers eerder al.

Lees ook: Dit jaar al meer illegaal vuurwerk gevonden dan in heel 2019

Zorg al overbelast door corona

Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorige maand al dat het afsteekverbod van vuurwerk in Rotterdam tijdens de jaarwisseling gehandhaafd kan blijven. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.