Terug

Volg Hart van Nederland

Yeşilgöz houdt ouders verantwoordelijk voor rellen na wedstrijd Marokko: 'Waar zijn ze?'

Politiek

7 dec 2022, 15:16

Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, vraagt zich af waar de ouders van de daders van de rellen dinsdagavond waren. In verschillende steden braken ongeregeldheden uit na de WK wedstrijd Spanje Marokko. "Ouders moeten hier ook verantwoordelijk voor worden gehouden", aldus Yeşilgöz.

Volgens de minister waren er bij de ongeregeldheden veel minderjarigen betrokken. "Het lijkt me toch dat je wilt weten waar je kind uithangt en dat als je deze beelden ziet, dat je toch zeker wil weten dat jouw kind hier niet tussen zit", zegt ze woensdag. "Zij moeten ook verantwoordelijk worden gehouden en het gesprek aangaan. En als er spullen zijn vernield door jouw kind, dan moet jij ervoor opdraaien."

Het Marokkaanse elftal plaatste zich dinsdagavond ten koste van Spanje voor de kwartfinale van het WK voetbal. Na afloop van de wedstrijd braken er in onder meer Rotterdam en Amsterdam ongeregeldheden uit. In verschillende steden heeft de Mobiele Eenheid (ME) moeten ingrijpen omdat relschoppers geen gehoor gaven aan oproepen om weg te gaan. De relschoppers staken zwaar vuurwerk af en gooiden het in sommige gevallen naar de politie en andere hulpverleners.

Uit bed gelicht

Yeşilgöz vindt dat de daders van de ongeregeldheden "absoluut" moeten worden vervolgd. "Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij wat je dan bezielt, als je blij bent omdat je land of club heeft gewonnen en dan vervolgens je eigen stad gaat vernielen", zegt ze. "Het is verschrikkelijk en echt onacceptabel."

In Amsterdam werden in totaal zes personen aangehouden, in Rotterdam waren dat er maar liefst 35. Maar ook achteraf kunnen de daders nog van hun bed gelicht worden op basis van videobeelden, waarschuwt Yeşilgöz.

"Ik ben pas echt tevreden als iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Rellen heeft niks met voetbal of een feestje te maken. Het is je eigen stad, je eigen politiemensen, eigen hulpverleners die je belaagt", benadrukt de VVD'er.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.