Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg: overlastgevende asielzoeker onaanvaardbaar, harde aanpak nodig

Politiek

10 mei 2023, 09:27

"Absoluut onaanvaardbaar." Zo noemt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het gedrag van de asielzoekers die voor overlast zorgen. De toenemende overlast zet het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers onder druk en vermindert het draagvlak voor opvang, schrijft hij aan de Kamer.

Er moet volgens de staatssecretaris een einde komen aan de overlast middels preventie en een harde aanpak. Met de jaarlijks 45 miljoen euro extra die het kabinet vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor die aanpak, wordt ingezet op het voorkomen van overlast en op de harde aanpak van "asielzoekers die de gastvrijheid van Nederland misbruiken en voor overlast zorgen", aldus Van der Burg.

Lik-op-stuk

Daar bovenop komt 15 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om in te zetten op de terugkeer van vreemdelingen die geen asiel kunnen krijgen naar het land van herkomst. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar asielzoekers die voor overlast zorgen. Voor de precieze besteding van dat geld is binnenkort een plan klaar.

Sinds enige tijd wordt er lik-op-stukbeleid gevoerd, waarbij verschillende instanties samenwerken, met onder meer het Openbaar Ministerie. "Het doel van deze samenwerking is om het voor de harde kern overlastgevers onmogelijk te maken door Nederland rond te trekken en daarbij ongrijpbaar te blijven", schrijft de bewindsman.

Er wordt ook geëxperimenteerd met het snel afhandelen van aanvragen van asielzoekers die overlast veroorzaken. Als ze geen recht op asiel hebben, wordt er aan terugkeer gewerkt. "Een strenge aanpak moet kwaadwillende asielzoekers ontmoedigen om naar Nederland te komen."

Pilots

In Ter Apel houden sinds november vorig jaar vier toezichthouders toezicht op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc), het openbaar vervoer en op straat. Deze pilot wordt verlengd tot november.

Sinds maart worden ook in Cranendonck vier toezichthouders op dezelfde manier ingezet. Zij zijn onder meer actief in het winkelgebied, het stationsgebied en de openbare ruimte. Deze pilot duurt tot 1 januari. Na evaluatie van de experimenten wordt bekeken of ze worden voortgezet.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.