Terug

Volg Hart van Nederland

Winkeldiefstallen door asielzoekers Ter Apel nemen toe, gemeente wil meteen kunnen straffen

Winkeldiefstallen door asielzoekers Ter Apel nemen toe, gemeente wil meteen kunnen straffen

112

9 mei 2023, 16:57

Het aantal winkeldiefstallen door asielzoekers in Ter Apel blijft toenemen. Hoewel van alles geprobeerd is om het aantal diefstallen terug te dringen, hebben de maatregelen weinig resultaat. Dat meldt de NOS op basis van overzichten van incidenten die zijn gemaakt door een beveiligingsbedrijf dat toezicht houdt in de winkels.

De politie verrichtte in het eerste kwartaal van vorig jaar 62 aanhoudingen wegens diefstal, dit jaar zijn het er in dezelfde periode al 96. Ook zijn er dit jaar veertig pogingen tot diefstal geweest, plus 21 diefstallen zonder aanhouding.

Volgens winkeliers en lokale politici zijn de boosdoeners vooral asielzoekers uit Noord-Afrika, die zelden kans maken op een verblijfsvergunning. Het kabinet heeft vorig jaar nog 45 miljoen euro uitgetrokken om dit probleem onder controle te krijgen. Eric van der Burg, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, schreef dinsdag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij spreekt over een onaanvaardbare situatie die het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in de samenleving onder druk zet en afbreuk doet aan de bereidheid om vluchtelingen op te vangen.

In april trokken de burgemeesters van Westerwolde - waar ter Apel ligt - en Emmen aan de bel omdat alle maatregelen die tot zover waren getroffen, niet werkten. "In Ter Apel weten we niet anders dan dat we mensen die huis en haard moeten verlaten, opvangen en hulp bieden. Maar de overlast die onze inwoners en winkeliers daarbij ervaren, staat haaks op de gastvrijheid die ze bieden", stelde burgemeester Velema van Westerwolde.

Buschauffeurs zijn overlastgevende asielzoekers beu, plakken haltes in Ter Apel af
1:49
Buschauffeurs zijn overlastgevende asielzoekers beu, plakken haltes in Ter Apel af

Slechts een klein deel van de vluchtelingen veroorzaakt overlast. In Ter Apel zorgen op dit moment zo'n honderd asielzoekers voor problemen. In totaal verblijven er 1700 mensen in het aanmeldcentrum. Daar komen naar verwachting dit jaar nog zo'n 3600 'veiligelanders' bij.

Op dit moment zijn inwoners van Westerwolde nog bereid asielzoekers op te vangen, zo stellen gemeenteraadsleden, maar om dat zou te houden moet de huidige 'reprimanderegeling' van tafel. De regeling is landelijk beleid en betekent dat winkeldieven die voor het eerst stelen, niet worden vervolgd. De gemeente wil dat er voor Ter Apel en omgeving een uitzondering wordt gemaakt en dat winkeldieven meteen worden opgepakt.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.