Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Burg: gemeenten mogen 'derdelanders' weren uit opvang Oekraïners

Politiek

4 apr 2024, 07:38

Gemeenten die zijn gestopt met het opvangen van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne vanaf 2 april "hebben dit rechtmatig en juist gedaan", meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) woensdagavond laat in een brief aan de gemeenten. Zij mogen hiermee doorgaan, aldus de bewindsman. Een uitspraak van de Raad van State van dinsdag doet daar volgens hem niets aan af.

Sinds 2 april loopt de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit officieel af en moeten ze uit Nederland vertrekken. Maar verschillende rechtbanken hebben geoordeeld dat deze derdelanders toch dezelfde behandeling als Oekraïners moeten krijgen, die nog wel mogen blijven en in de gemeentelijke opvang zitten.

Wat zijn derdelanders?

In totaal kwamen 2900 derdelanders naar Nederland. Dit zijn mensen die zelf niet in het bezit zijn van een Oekraïens paspoort en ten tijde van de Russische invasie in Oekraïne studeerden of werkten.

Het is niet duidelijk hoeveel van hen nu nog in Nederland zijn.

Verwarring

Door verschillende uitspraken was verwarring ontstaan. Van der Burg geeft nu aan dat gemeenten kunnen doorgaan met het afbouwen van de opvang en voorzieningen voor deze groep. Dit geldt alleen niet voor individuele derdelanders wanneer zij volgens de rechter nog recht hebben op opvang, of als zij door een voorlopige voorziening of zogenoemde ordemaatregel hun (hoger) beroep in de opvang mogen afwachten.

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter dinsdag heeft volgens de staatssecretaris nu alleen gevolgen voor de zes individuele zaken die werden behandeld. Zij mogen een oordeel van het Europese Hof van justitie in Luxemburg afwachten, de hoogste Europese rechter. Dit betekent niet dat dit voor andere derdelanders ook automatisch geldt.

Gemeenten waren woensdag in verwarring omdat niet duidelijk was of de uitspraak voor de hele groep gold en wachtten op de uitleg van Van der Burg, die woensdagavond laat eindelijk kwam.

Vergoeding

Omdat het voor gemeenten niet meteen duidelijk zal zijn wat de status is van een derdelander, kan de opvang tot en met mei nog worden vergoed, meldde de bewindsman ook. Dat is evengoed het geval als de betrokkenen er eigenlijk onrechtmatig verblijven.

Het kabinet heeft de steun van de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid sprak zich dinsdag nog uit over een motie van de VVD en BBB die het kabinet oproept zich "maximaal" in te zetten voor een vertrek van de derdelanders.

'Rechtsstaat onwaardig'

Advocaat Wil Eikelboom kraakt het besluit van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg: "Ongekend. Een rechtsstaat onwaardig", aldus de raadsman die meerdere derdelanders bijstaat op X.

Hij zegt dat de Raad van State (RvS) dinsdag heeft bepaald dat het oordeel van het Europese Hof over de rechtmatigheid van het eindigen van het verblijf van deze groep vluchtelingen moet worden afgewacht. "Maar @ericvanderburg geeft gemeenten fiat om ze uit de opvang te (blijven) zetten."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.