Terug

Volg Hart van Nederland

Provinciale Verkiezingen: lokale afdelingen VVD en CDA gaan in tegen landelijk stikstofbeleid

Provinciale Verkiezingen: lokale afdelingen VVD en CDA gaan in tegen landelijk stikstofbeleid

Politiek

18 feb 2023, 11:47

De aankomende tijd draaien de campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart overuren. Belangrijke thema's zoals het woningtekort, het stikstofbeleid en de spreiding van asielzoekers zullen aardig wat mensen op de been gaan brengen om te gaan stemmen. Maar de plannen van de provinciale afdelingen van de coalitiepartijen strookt niet helemaal met het landelijk beleid. Dat blijkt uit de antwoorden die de partijen op stellingen van Kieskompas hebben gegeven.

Wat opvalt is dat sommige provinciale afdelingen van grote partijen zich tegen het landelijk beleid keren. Zo willen de coalitiepartijen boeren uitkopen om sneller te voldoen aan de strenge stikstofmaatregelen. Maar veel lokale afdelingen van het CDA willen in de provincie meer doen om de boeren te beschermen tegen het landelijk beleid.

Provincie tegen landelijk beleid

Het is tijdens de Provinciale Statenverkiezingen niet heel vreemd dat provinciale partijen soms haaks staan op het landelijke beleid van hun partij. Tijdens de aankomende verkiezingen is dat niet anders. Vooral de provinciale afdelingen van de coalitiepartijen lijken zich te verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid. Zo zijn vijf provinciale afdelingen van de VVD en negen afdelingen van het CDA voor om de boeren meer te ontzien. D66 is de enige coalitiepartij die wel de lijn van het landelijk beleid blijft volgen.

Om boeren te beschermen moet de provincie zich verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid, (helemaal) eens:

VVD - 5 provincies: Zeeland, Limburg, Friesland, Overijssel en Drenthe

CDA - 9 provincies: Zuid-Holland, Zeeland, Limburg, Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Overijssel en Noord-Holland

D66 - 0 provincies

ChristenUnie - 1 provincie: Gelderland

Ook zijn de provinciale afdelingen van de coalitiepartijen wat gereserveerder als het gaat om het uitkopen van boeren. Waar er in de landelijke lijn boeren voor miljoenen euro's worden uitgekocht, staan de provinciale afdelingen minder te springen om boeren gedwongen uit te kunnen kopen. Zo is het CDA in alle twaalf de provincies er faliekant op tegen. Ook de VVD (10 provincies) en de ChristenUnie (8 provincies) zien dat niet zitten.

Om de uitstoot van stikstof te verminderen mag de provincie boeren gedwongen uitkopen (Helemaal) oneens:

VVD - 10 provincies: Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland, Limburg, Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Noord-Holland

CDA - 12 provincies (allemaal)

D66 - 0 provincies

ChristenUnie - 8 provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland. Limburg en Zeeland (Neutraal)

Hart van Nederland komt binnenkort met een nieuwe podcast. In de podcast ‘In alle Staten’ komen de belangrijkste thema’s van de Provinciale Statenverkiezingen voorbij. Vanaf vrijdag 24 februari te vinden in je favoriete podcastapp.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.