Terug

Volg Hart van Nederland

Varkensboer Rob liet zich uitkopen voor 2,5 miljoen euro: 'Dat bedrag viel achteraf wel tegen'

Persoonlijke verhalen

9 okt 2022, 22:55

Na het langverwachte advies van Johan Remkes verkeren nog altijd veel boeren in onzekerheid. Remkes ziet het liefst dat zo snel mogelijk 500 tot 600 zogenaamde 'piekbelasters' gericht worden uitgekocht, maar daarover is lang niet alles duidelijk. Varkensboer Rob Poels liet zich in 2020 uitkopen voor 2,5 miljoen euro, maar volgens hem is dat niet bepaald een vetpot.

Een makkelijke keuze was het niet, vertelt voormalig varkensboer Rob Poels uit het Limburgse Smakt. Als hem in 2019 de regeling wordt gepresenteerd, twijfelt hij nog. Het bedrijf met daarin vaste werknemers loopt goed. Na een jaar wikken en wegen, besluit hij in 2020 definitief om zich toch uit te laten kopen.

"Ik wilde eigenlijk al iets anders doen. De timing was goed, dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en doorgezet", aldus Poels. "Daarnaast speelde het gevoel dat de boerderij niet meer van jezelf was ook mee", vertelt Poels, doelend op de milieumaatregelen. "Er kwamen steeds nieuwe regels bij vanuit de overheid. Dan werd er een nieuwe regel verzonnen, maar tegen de tijd dat je eraan voldeed, kwam er alweer een nieuwe 'stip on the horizon'. Dat was best wel lastig en heeft ook een grote rol in mijn keuze gespeeld."

2,5 miljoen valt achteraf wel tegen

De 2,5 miljoen euro die Poels kreeg, moet niet overschat worden. "Het valt achteraf wel tegen", vertelt hij. "2,5 miljoen klinkt natuurlijk lekker, maar je moet de onzekerheid er ook mee overbruggen. Een groot deel gaat naar de belastingdienst, (hypotheek-)schulden, leningen en het afbreken van de boerderij", legt hij uit. Of hij de juiste keuze heeft gemaakt, weet Poels nog niet. "Dat zie je pas over een tijd. Ik hoop dat ik over vier jaar kan zeggen dat het een goede keuze was en niet dat ik varkensboer had moeten blijven."

Poels was het stikstofdossier voor, maar weet als geen ander in welke situatie de boeren nu verkeren. "Ik snap dat veel boeren in onzekerheid zitten. Ik denk dat veel mensen op de wip zitten". Poels is cynisch over het plan om binnen een jaar piekbelasters uit te kopen. "Ik denk niet dat ze dat voor elkaar krijgen, zo'n traject duurt veel langer." Ook over de rest van het advies van Remkes is hij niet te spreken. "Ik zie niets duidelijks, niet concreets. Niemand weet om wie het gaat, dus mensen blijven in onzekerheid achter."

'Wanneer ben je een piekbelaster?'

Een van de boeren die in onzekerheid zitten, is vleesveehouder en natuurbeheerder Jos Bolk uit Aerdt. "Ben ik een piekbelaster? Wanneer is iemand een piekbelaster?", vraagt Bolk zich hardop af.

Boer Bolk heeft twee locaties: een binnen het Natura 2000-gebied en een net er buiten. "Dit zijn cruciale vragen voor boeren in en dichtbij Natura 2000-gebieden." Bolk is niet van plan om te stoppen. "Het kabinet heeft besloten dat in mijn gebied 'Gelderse Poort' natuurbeheer moet zijn, door bijvoorbeeld koeien te laten grazen. Als ik opgekocht wordt komen er andere dieren. Dieren van een natuurbeheerder. Dat is niet eerlijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.