Terug

Volg Hart van Nederland

Plasterk leende dienstauto uit aan Omtzigt voor omstreden afspraak met pers

Politiek

14 feb 2024, 18:54

NSC-voorman Pieter Omtzigt heeft het woensdag zwaar te verduren. Hij krijgt de ene na de andere sneer te verwerken tijdens het debat over de formatie. Informateur Plasterk deed ook een duit in de zak door te onthullen dat Omtzigt ook met zijn dienstauto naar de veelbesproken afspraak met drie journalisten reed.

Omtzigt had die avond een afspraak met journalisten van De Volkskrant, de NOS en het AD omdat hij hen als eerste wilde vertellen dat hij uit deze eerste formatieronde stapte. Zijn gesprekspartners van de PVV, VVD en BBB waren niet blij met het feit dat ze dit via de media moesten horen. Bovendien had Omtzigt zelf besloten slechts drie journalisten uit te nodigen in het hotel.

Plasterk had de dienstauto die hij van de staat mocht gebruiken als informateur die avond niet nodig en zag het als een "royaal gebaar" om deze een keer te delen met Omtzigt. Hij sprak van "misschien een aardig detail". Dat was volgens Plasterk "niet indiscreet om te vermelden".

Steek onder water

Volgens politiek verslaggever Hannah Warnar waren de partijleiders en Plasterk die dag gesprekken aan het voeren op het ministerie van Justitie. "Omtzigt heeft tijdens die gesprekken op een gegeven moment gezegd: 'Ik ga even weg'. Daarna liet hij de rest nogal beduusd achter", aldus Warnar.

"Hij heeft toen gevraagd of hij de dienstauto van Plasterk mocht lenen, waarschijnlijk om de pers te ontlopen, want wij stonden bij meerdere ingangen beneden." De informateur leende hem de auto, omdat hij niet wist waarvoor Omtzigt die ging gebruiken.

Het is opvallend dat Plasterk dit vertelt, zegt Warnar. "Hij had het echt niet hoeven vertellen in het debat. Dat hij dat wel heeft gedaan, geeft wel aan dat hij hem nog even een steek onder water wil geven. Hij gooit hem nog één keer onder de bus."

Plasterk werd ook gevraagd naar zijn columns voor De Telegraaf voorafgaand aan zijn aanstelling als informateur. Daarin had hij geschreven dat de formatie niet ingewikkeld zou zijn en binnen een paar weken kon worden afgerond. Nu erkent Plasterk dat hij zich "verkeken" heeft. En toch wel specifiek op de opstelling van NSC, zei hij in de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn eindverslag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.